Home Actualitate Mandate prelungite la cinci ani?

Mandate prelungite la cinci ani?

by Antonia Mocanu
0 comment

Parlamentarii pregătesc o schimbare în ceea ce privește durata mandatelor aleșilor locali, iar propunerea ce vizează prelungirea acestora de la patru la cinci ani are toate șansele să devină realitate, deoarece acum câteva zile Comisia pentru administraţie publică din Senat a adoptat un raport favorabil la propunerea legislativă iniţiată de către UDMR conform căreia aleşii locali ar urma să aibă mandate de cinci ani, nu de patru.

„UDMR, PSD şi ALDE vor ca mandatele aleşilor locali să fie de cinci ani în loc de patru ani. Tocmai ce s-a adoptat un raport de admitere în Comisia de administraţie publică de la Senat pe marginea unei propuneri legislative venite de la UDMR, cu motivaţia că patru ani nu sunt suficienţi pentru un ales local ca să facă treabă, mai ales dacă are proiecte europene în derulare“, a  menționat  Florina Presadă, senator USR.

Teoretic propunerea mai are nevoie de raportul Comisiei juridice după care va fi supusă votului în plen, Senatul fiind Cameră decizională. Revenind la documentul în cauză, proiectul modifică Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, astfel încât Consiliul local, Consiliul judeţean şi primarul să fie aleşi pentru mandate de cinci ani.

În expunerea de motive, semnată de 26 de parlamentari UDMR, se arată că există multe exemple din statele membre UE în care au fost aplicate cu succes, modele de administraţie publică locală cu mandate de 5 – 7 sau chiar de opt ani.

Iniţiatorii susţin că un mandat mai lung al aleşilor locali conferă stabilitate politică. Iniţiativa legislativă a fost înregistrată pe 10 februarie la Camera Deputaţilor. Ulterior, aceasta a fost adoptată tacit, iar apoi înregistrată la Senat pe data de 24 aprilie.

related posts

Leave a Comment