Home Actualitate Slujba de Paște, repetată la Constanța

Slujba de Paște, repetată la Constanța

by Antonia Mocanu
0 comment

Situație fără precedent la Constanța. Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfințitul Teodosie va repeta slujba de Paște „pentru a repara un neajuns”.  Credincioșii sunt așteptați să primească lumina în noaptea de 26 spre 27 mai, în toate bisericile și mânăstirile din Arhiepiscopia Tomisului. Ierarhul spune că nu încalcă în niciun fel canoanele bisericești. Ba dimpotrivă. Patriarhia a reacționat și spune că este o decizie proprie, luată în baza„ principiului autonomiei eparhiale” și asumată integral.

După ce a anunțat  că intenționează să organizeze o nouă slujbă de înviere, decizia arhiepiscopului Tomisului a împărțit credincioșii în două tabere. Pe de-o parte sunt cei care cred că hotărârea este una bună în contextul în care de Paște, credincioșii nu au putut merge la biserică din cauza restricțiilor impuse de autorități. Și nu au simțit cu adevărat prezența lui Iisus în sufletele lor.

De cealaltă parte sunt cei care cred că Paștele este o singură dată, Iisus a înviat  doar odată, săptămână patimilor este una, iar Postul Paștelui este unic. Printre ei și edilul Constanței care a anunțat că nu va merge sa ia lumina la a doua înviere. Primaria va sprijini însă acțiunea Arhiepiscopului.

Arhiepiscopul Tomisului a ținut însă să clarifice situația. A declarat că ceea ce face nu contravine canoanelor bisericești. Teodosie spune că este o oranduială veche, o slujbă pe care el obișnuiește să o țină în fiecare an în catedrală, în miercurea de dinaintea înălțării Domnului. Nu a fost nevoie să o facă în prezența credincioșilor pentru că niciodată slujba de înviere nu s-a desfășurat fără aceștia.

La miezul nopții credincioșii vor primi și lumină de la preoții care o vor scoate din altar.

Arhiepiscopul Tomisului  a anunțat că în noaptea de marți spre miercuri îi va și împărtăși pe cei care vor dori și care evident sunt sfătuiti să țina trei zile de post și să se spovedească în prealabil.

Pentru că se așteaptă la un număr mare de credincioși care vor fi prezenți la catedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel, Arhiepiscopul Tomisului a făcut apel la cei  care vor veni la slujbă să păstreze regulile de distanțare socială și să poarte măști.

related posts

Leave a Comment