Home Actualitate Lacul Nuntași are din nou apă

Lacul Nuntași are din nou apă

by Antonia Mocanu
0 comment

Lacul Nuntași din Rezervația Biosferei Delta Dunării are din nou apă. După ce în urmă cu doar câteva luni se regăsea într-o situație dramatică, zona pare să revină la viață. Totul, în urma eforturilor depuse de autoritățile locale, în încercarea de a găsi o soluție eficientă, pe termen lung.

La inițiativa Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, s-a încheiat un protocol de colaborare cu Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral, având avizul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor,  în scopul remedierii situației și refacerii ecosistemului periclitat din lacul Nuntași. 

Astfel, ABADL Constanța a derulat lucrările de decolmatare a canalului de legătură cu Lacul Sinoie prin intermediul Lacului Histria. Iar în această săptămână, a fost finalizată și ultima etapă a lucrărilor de reconectare a acestor lacuri, a fost restabilită curgerea naturală iar Lacul Nuntași este din nou alimentat cu apă, revigorând astfel fauna și flora afectate de secetă.

De-a lungul anilor, în perioadele secetoase, s-a constatat o scădere drastică – uneori de până la 50% – a nivelului apei din Lacul Nuntași.  În anul 2020, ca rezultat al secetei accentuate, începând din luna mai, nivelul apei din lac a scăzut mult mai rapid decât de obicei și a ajuns la secarea totală.

related posts

Leave a Comment