Home Actualitate Investiții de 5 milioane de euro la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța

Investiții de 5 milioane de euro la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța

by Antonia Mocanu
0 comment

Vești bune pentru constănțeni și pentru Spitalul Clinic de Boli Infecțioase. În unitatea intraspitalicească se va investi masic în următoarea perioadă și asta datorită semnării contractului aferent proiectului „Creșterea eficienței energetice a imobilului  Spitalul  Municipal  Constanța” finanțat prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020.

Obiectivul general al proiectului constă în creşterea eficientei energetice a imobilului în care funcţionează Spitalul de Boli Infectioase Constanţa, prin implementarea unui set integrat de măsuri destinate optimizării consumurilor energetice la nivelul clădirii şi alinierii la standardele şi cerinţele de performanţă energetice europene.

Obiectivele specifice ale proiectului:

– Scăderea nivelului anual specific al gazelor cu efect de seră (tone echivalent CO2) la nivelul clădirii, cu 69,08%,

– Scăderea consumului anual de energie primară (kWh/an) la nivelul clădirii, cu 44,43%,

– Scăderea consumului anual de energie finală din surse neregenerabile (tep), la nivelul clădirii, cu 57,40%,

– Scăderea consumului specific de energie primară utilizând surse neregenerabile (kWh/mp/an), la nivelul clădirii cu 71,45%,respectiv al consumului de energie primară pentru încălzire răcire cu 74,60%,

– Creşterea consumului anual de energie primară utilizând surse regenerabile (kWh/an), la nivelul clădirii, cu 515.645,00 kWh/an,din care 229.045,00 kWh/an pentru încălzire, 208.000,00 kWh/an pentru apă caldă de consum şi 78.600,00 kWh/an pentru iluminat.

Și primarul municipiului Constanța a făcut o postare pe pagina personală de socializare:

„Dragi constănțeni, după cum am anunțat în repetate rânduri, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase va intra într-un amplu proces de reabilitare. Astăzi am semnat contractul de finanțare pentru proiectul ce presupune creșterea eficienței energetice a spitalului. Investiția se ridică la 25 de milioane de lei (dintre care 14,3 milioane de lei sunt bani europeni) și va fi realizată prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020.

Investițiile pe care urmează să le derulăm sunt capitale pentru buna funcționare a clădirii, dat fiind că aceasta datează din anul 1938. Amprenta timpului și lipsa investițiilor din ultimii ani au făcut ca infrastructura spitalului să se degradeze tot mai mult și să îngreuneze activitatea cadrelor medicale.

Printre lucrările ce vor fi efectuate se regăsesc:     

– termoizolarea și hidroizolarea anvelopei clădirii

– înlocuirea instalaţiilor sanitare, termice și electrice

– înlocuirea tâmplăriei exterioare

– montare instalaţie panouri solare și fotovoltaice

– montare sistem monitorizare video

– montare de uşi antibacteriene

– înlocuire obiecte sanitare în totalitate

– realizare instalaţie stingere incendii, hidranţi interiori şi exteriori, staţie și grup de pompare

– montarea instalaţie de detectare, semnalizare, avertizare incendiu și iluminat de securitate

– accesibilizare spaţiu pentru persoane cu dizabilităţi.

Ca urmare a implementării acestui proiect, urmărim scăderea cu 69% nivelului gazelor cu efect de seră la nivelul clădirii și scăderea cu 44% a consumului de energie primară. Totodată, consumul de energie din surse regenerabile va crește cu 515.645,00 kWh/an”.

related posts

Leave a Comment