Home Actualitate Începe Postul Paştelui

Începe Postul Paştelui

by Crina Matei
0 comment

Începând de astăzi, 15 martie, ortodocşii intră în postul Paştelui, sfânta sărbătoare pascală urmând a avea loc, anul acesta, în data de 2 mai. Preoţii spun că acest post este cel mai lung şi cel mai aspru din posturile de durată întâlnite în Biserica Ortodoxă şi mai este cunoscut şi sub denumirea de Postul Mare. Urmează 40 de zile de curățenie trupească și sufletească, în care ar trebui să încercăm să fim mai buni cu cei din jur. Este o perioadă de pregătire intensă, prin rugăciune și fapte bune, pentru marea sărbătoare a Paştelui. În acest răstimp, credincioşii se supun unui proces de purificare, pentru a primi Sfintele Sărbători cât mai curaţi sufletește.

Părintele Vlad Maxim, preot la Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Apostoli Petru și Pavel” din Constanța: ” Postul este menit să ne facă să ne apropiem mai mult de Dumnezeu. Prin post intrăm în relație cu Dumnezeu, Părintele nostru. Postul practicat de Biserică ne ajută să intrăm în starea de ascultare față de Dumnezeu, disciplinându-ne. Postul este o renunțare și o înfrânare de la cele îngăduite și binecuvântate, pentru ca tot ceea ce a creat Dumnezeu pentru om să nu-l înrobească și subjuge, ci ca el să se situeze deasupra tuturor lucrurilor create”.

FAPTELE BUNE ȘI RUGĂCIUNEA, PE PRIMUL LOC

Perioada de post nu înseamnă doar abținere de la alimentele de dulce, ci şi îndreptare sufletească prin rugăciune, spovedanie şi fapte bune. Preoții spun că ar fi bine ca măcar de astăzi să ne abținem de la gânduri și vorbe rele, pentru a fi mai aproape de Dumnezeu. ”Postul alimentar trebuie să fie însoțit de postul spiritual, de înfrânarea de la vorbe și fapte contrare lui Dumnezeu. Pentru a fi eficient, trebuie să fie însoțit de fapte bune, milostenie, rugăciune, dar și castitate”, a mai spus părintele Vlad Maxim. Postul cel mare se încheie cu Săptămâna Patimilor, perioadă în care creştinii trăiesc împreună cu Iisus Hristos Cina cea de Taină, alături de cei 12 Apostoli, rugăciunea din grădina Getsimani, judecata în faţa lui Pilat, jignirile, bătaia şi răstignirea pe cruce, urmând ca în noaptea Învierii creştinii să se împărtăşească cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Înviat. 

CINE ESTE SCUTIT DE POST?

Totodată, preoții spun că sunt scutiți de post copiii mici, bătrânii și bolnavii, dar și studenții care nu au posibilitatea să gătească.

”Copiii de până la 7 – 8 ani, bătrânii și bolnavii nu trebuie să țină post, dar și toți cei care au probleme de o anumită natură și care primesc binecuvântare, după o consultare împreună cu duhovnicul”, a spus preotul de la Catedrala Arhiepiscopală. În această categorie mai intră și persoanele care lucrează în condiții grele de muncă, a mai adăugat preotul Vlad Maxim.

În prima săptămână din Postul Mare, în zilele de luni, marţi, miercuri şi joi, în biserici se va oficia Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, iar de miercuri se săvârșește Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite. 

related posts

Leave a Comment