Home Actualitate În atenţia beneficiarilor de fonduri nerambursabile! Băncile nu pot pune popriri pe conturile de proiect

În atenţia beneficiarilor de fonduri nerambursabile! Băncile nu pot pune popriri pe conturile de proiect

by Florentina Lup
0 comment

Mulți beneficiari de finanțare europeană și de alte programe cu fonduri nerambursabile se confruntă adesea cu poprire pe conturile de proiect, atunci când nu virează la timp impozitele și contribuțiile obligatorii cu reținere la sursă. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) informează că, potrivit legii, conturile de proiecte cu finanțare europeană nu sunt supuse popririlor, iar acest lucru trebuie clarificat cu banca la care au deschise aceste conturi.

În cazul proiectelor cu fonduri UE, pot apărea decalaje între momentul depunerii documentelor, primirii banilor din proiect și momentul în care beneficiarii trebuie să plătească către ANAF impozitele și contribuțiile obligatorii cu reținere la sursă.

Codul de Procedură Civilă prevede că nu sunt supuse executării silite prin poprire „sumele reprezentând credite nerambursabile ori finanțări primite de la instituții sau organizații naționale și internaționale pentru derularea unor programe ori proiecte”.

„Pentru a evita sau a debloca aceste tip de situații, venim în sprijinul beneficiarilor cu recomandarea ca aceștia să informeze băncile comerciale, unde au deschise conturile de proiect, privind specificul conturilor deschise în vederea implementării proiectelor cu finanțare europeană. Totodată, solicităm sprijinul Asociației Române a Băncilor pentru a se asigura că prevederile legale sunt cunoscute și aplicate.”, a declarat Cătălina Bădoiu, secretar de stat, coordonator al procesului de simplificare în cadrul MIPE.

Ministerul de resort va transmite, prin Autoritățile de Management, o adresă cu explicații detaliate către beneficiari și către Asociația Română a Băncilor (ARB). Documentul informativ pentru beneficiari, cu detalii legislative, poate fi consultat aici.

related posts

Leave a Comment