Home Actualitate Fără subvenție pentru locuitorii din Deltă

Fără subvenție pentru locuitorii din Deltă

by Antonia Mocanu
0 comment

Locuitorii din Delta Dunării au rămas fără subvenția de 50% la energie electrică din cauza deciziei luate de Guvernul și Parlamentul României.  Peste 4.000 de familii beneficiau de această subvenție, respectiv cele care domiciliază sau lucrează în localitățile din Rezervatia Biosfera „Delta Dunării“ și care beneficiau de tarife reduse cu 50% pentru energie electrică, gaze naturale, energie termică şi apă potabilă, în limita unor consumuri normate pe familie.   

Potrivit articolului 8 al Ordonanței Guvernului nr. 27/1996, persoanele care domiciliază sau lucrează în unele localități din Rezervatia Biosfera „Delta Dunării“ beneficiază de tarife reduse cu 50% pentru energie electrică, gaze naturale, energie termică şi apă potabilă furnizată din reţeaua publică, pentru consumurile casnice menajere, în limita unor consumuri normate pe familie, stabilite de către consiliile locale, diferențele de tarif fiind suportate de la bugetul de stat și de Consiliul Județean Tulcea.

„Această subvenție însemna foarte mult pentru siguranța financiară a acestor oameni și pentru derularea unor activități turistice tradiționale la prețuri decente pentru turiști. Consider că anularea subvenției la energie electrică, gaze naturale și energie termică, coroborat cu criza economică, va impacta puternic negativ comunitățile Deltei și, implicit, turismul derulat prin Punctele Gastronomice Locale și pescaturismul, răsfrângându-se asupra prețurilor practicate și, evident, afectând turismul din Delta Dunării.  Asociația Delta Dunării, alături de primari și Consiliul Județean Tulcea a semnalat aceste probleme atât la ARBDD, cât și la Guvern și ministere, și cu privire la modificarea HG 1516 – Regulamentul de Urbanism, pentru a scoate de sub incidența acestuia nu mai puțin de nouă localități care au 90% din suprafața localității limitrofă Rezervației Biosfera Delta Dunării și a veni în sprijinul comunităților și agenților economici din turism de pe partea de terasă a Deltei, sesizări la care, evident, nu am primit niciun răspuns“, a declarat Cătălin Țibuleac, președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării.

Legea consumatorului vulnerabil, nr. 226/2021, privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, a tăiat aceste subvenții pentru cele peste 4.000 de familii din Delta Dunării. Articolul 42 modifică OG 27/1996 în sensul că cetățenii din Deltă nu mai beneficiază de subvenții decât pentru serviciul publice de salubrizare și apa potabilă. În cazul energiei electrice, de la 1 noiembrie, mai primesc subvenție doar dacă se încadrează în prevederile noii legi și în cuantumul prevăzut de aceasta.

related posts

Leave a Comment