Home Actualitate Ecologizare pe plaja din Costinești

Ecologizare pe plaja din Costinești

by Antonia Mocanu
0 comment

Uniunea Europeană ne dă o mână de ajutor în lupta împotriva deșeurilor. Peste 12 miliarde de euro a primit țara noastră pentru proiectele de mediu, ceea ce înseamnă că în scurt timp deșeurile nu ar mai trebui să reprezinte o problemă. După un sezon estival mult peste cel de anul trecut din punct de vedere financiar, pe plajele de pe litoral dezastrul se vede cu ochiul liber. Mai mulți voluntari de mediu au făcut un prim pas și au strâns gunoaiele de pe plaja din Costinești.

Peste 40 de tineri înarmați cu mănuși de protecție și saci menajeri au împânzit plaja de la Costinești, punctul zero al distracției în acest sezon estival. De altfel plaja din stațiunea tineretului a fost de departe cea mai aglomerată în acest sezon estival. Și seară de seară, după ce operatorii de plaje strângeau șezlongurile, în urmă rămâneau tone de deșeuri abandonate de turiști pe nisip. Și chiar dacă erau strânse de operatori, a doua zi situația era aceeași. Din păcate însă nici acum situația nu s-a schimbat. Pe lângă mucurile de țigară, plasticul este tipul de deșeu tot mai des întâlnit pe plajele de pe litoral. Paharele de unică folosință, bețișoarele de cafea, paiele sau peturile sunt doar câteva dintre deșeurile descoperite de voluntari pe plajă.

Salvarea ar putea veni de la Comisia Europeană, care a aprobat în urmă cu două zile în mod favorabil Planul Național de Redresare și Reziliență, prin care România primește 12 miliarde de euro numai pentru implmentarea proiectelor de mediu. Dintre aceștia 1.2 miliarde vor putea fi cheltuiți doar pentru poiectele ce vizează deșeurile. Numai că pe lângă fonduri trebuie lucrat și la mentalitatea și educația celor care vin an de an să își petreacă vacanța pe litoralul românesc.

Anual voluntarii de mediu organizează acțiuni de monitorizare a deșeurilor de pe litoralul românesc atât la început cât și la sfârșiul sezonului estival.  În urma monitorizării porțiunilor de plajă din luna aprilie, au fost inventariate 5.506 deșeuri pe 10 porțiuni de plajă.  

Cel mai murdar sector a fost Năvodari, cu 1.397 deșeuri, urmat fiind de Mamaia Nord, cu 1.125 deșeuri. Surprinzător, în zona protejată Grindul Chituc au fost inventariate 326 deșeuri, cel mai probabil aduse de valuri și curenți la țărm. Lucrurile sunt cu atât mai dramatice cu cât în aceste zone deșeurile nu ar trebui să existe, tocmai pentru că sunt zone protejate.

La polul opus, cea mai curată porțiune de plajă este Tuzla, unde au fost găsite 78 de deșeuri.  Materialul polimeric artificial reprezintă 76% din totalul deșeurilor. Mai exact, 4.229 din cele 5.506 deșeuri sunt din plastic. Pe locul al doilea se află deșeurile din metal.

related posts

Leave a Comment