Home Actualitate Deșeuri din zonele roșii, importate de România

Deșeuri din zonele roșii, importate de România

by Antonia Mocanu
0 comment

În plină pandemie, România continuă să importe deşeuri din zonele roşii. Deși ministrul mediului susține că importurile sunt interzise prin lege și nu s-a importat în această perioadă niciun kg de deșeu, în realitate lucrurile stau altfel. O demonstrează chiar ultima acțiune a politiștilor de la brigada de combatere a criminalității din Constanța care au descoperit în port un container încărcat cu deșeuri provenite din Germania. Oamenii legii au întocmit dosar penal în această cauză.

16 containere încărcate cu deșeuri suspecte ajungeau în luna februarie în Portul Constanța. În acte erau trecute  obiecte de uz casnic second hand însă în realitate acestea erau deșeuri inutilizabile. Și era doar începutul. În zilele următoare alte containere cu deșeuri ajungeau  din Marea Britanie în Portul Constanța.

Ministrul Mediului a venit personal în Portul Constanța să verifice cum stau lucrurile și a anunțat măsuri drastice împotriva celor care fac asfel de importuri.  A explicat atunci și de ce Romania a ajuns groapa de gunoi a Europei. Pentru a elimina o tonă de deşeuri în Marea Britanie costul ajunge la 400 de lire. În România, în jur de 40 de euro.

Iar lucrurile păreau că intră pe un făgaș normal, însă a fost nevoie doar de trei săptămâni ca să constatăm că defapt lucrurile stau exact pe dos. Recent,  polițiștii constănțeni au efectuat un control împreună cu lucrătorii vamali și comisarii gărzii de mediu asupra unui container ce făcea obiectul unui transfer intracomunitar din Germania, între un cetățean turc și societatea comercială pe care o administra.  Potrivit documentelor containerul trebuia să conțină diverse produse electrocasnice și saltele de pat second-hand.

Costel Alexe, Ministrul Mediului: “Primesc sesizări, mesaje de la cetățenii români și vreau să-i informez pe toți că importurile de deșeuri în România sunt interzise prin lege. Nu s-a importat în această perioada niciun kilogram sau tonă de deșeu. În momentul de față circulă pe internet, dar nu au niciun sâmbure de adevăr aceste informații. România nu importă nicio cantitate, cât de mică ar fi de deșeuri.

Importul deșeurilor din zonele roșii în perioada pandemiei de coronavirus poate reprezenta un adevărat pericol pentru angajații din sectorul vamal. De altfel potrivit lui Valentin Neagoe, președintele sindicatului național al Gărzii de Mediu, există deja un comisar care ar fi fost testat pozitiv la Covid 19 și, mai mult, colegii au intrat în izolare.

Sindicaliștii cred că soluția ar fi ca în viitoarele ordonanțe militare să se ia în calcul și restricțiile privind importul deșeurilor din zonele roșii.

related posts

Leave a Comment