Home Actualitate Criza creată de blocarea canalului Suez, continuă

Criza creată de blocarea canalului Suez, continuă

by Antonia Mocanu
0 comment

Criza creată de blocarea canalului Suez continuă. Deși nava a fost repusă parțial pe linia de plutire, specialiștii spun că reluarea circulației în condiții sigure de navigație pe canal, ar mai putea dura cel puțin două zile. În tot acest timp containere încărcate cu cantități mari de ceai, mobilier, parchet, hârtie igienică, dar și zeci de mii de oi și petrol iranian așteaptă să le vină rândul să poată reporni motoarele.

Canalul, prin care trece în jur de 10% din comerțul maritim, a fost blocat de marți de Ever Given, o navă cu o capacitate de 20.000 de containere și 220.000 de tone. Rezultatul a fost unul catastrofal pentru sute de nave care au înregistrat întârzieri semnificative în livrarea mărfurilor. Potrivit specialiștilor valoarea totală a bunurilor afectate variează între 3 miliarde de dolari și la 9 miliarde de dolari.

Portul Constanța este și el afectat de criza din Suez și implicit piața unor produse de larg consum. Chiar dacă fabricile lucrează de regulă cu stocuri tampon, în câteva zile s-ar putea resimți lipsa unora de pe rafturi sau scumpirea altora. Cât despre Portul Constanța acesta a fost deja notificat de un armator că nava care trebuia să ajungă în România a făcut cale întoarsă.

Și din păcate incertitudinea cu privire la timpul necesar scoaterii totale a navei din nisip ridică încă probleme. Ideal ar fi că cei care lucrează la degajarea canalului să reușească acest lucru fără să fie nevoie de reflotabilitatea navei. Pentru că în caz contrar ar fi nevoie ca o parte din marfă să fie descarcată, ceea ce ar însemna alte câteva zile de blocaj.

Unsprezece nave din România care transportă 130.000 de oi sunt afectate. Anul trecut prin Suez au trecut în medie 51 de nave pe zi. Potrivit specialiștilor, după deblocarea totală a canalului ar fi nevoie de trei până la șase zile pentru a trece toate navele blocate. Aproximativ 90% din transporturi nu sunt asigurate în cazul întârzierilor.

Sursa foto: https://adevarul.ro/international/in-lume/criza-canalul-suez-continua

related posts

Leave a Comment