Home Actualitate Cristina Rizea: Vot favorabil pentru proiectul ce prevede accesul cu animale de companie pe plajă

Cristina Rizea: Vot favorabil pentru proiectul ce prevede accesul cu animale de companie pe plajă

by Antonia Mocanu
0 comment

Vești bune pentru persoanele din Constanța care dețin animale de companie. Deputatul USR-PLUS Cristina Rizea, a anunțat pe pagina personală de socializare faptul că proiectul legislativ care prevede accesul cu animale de companie pe plajă, în extrasezon, a primit aviz favorabil în unanimitate din partea comisiei de raport din Camera Deputaților.

„La inițiativa societății civile, am depus, în aprilie, proiectul legislativ pentru modificarea cadrului legal astfel încât acesta să permită accesul cu animale de companie pe plajele Mării Negre, utilizate în scop turistic, dar și responsabilizarea posesorilor de animale și a autorităților publice, în legătură cu protecția mediului înconjurător. Am primit aviz favorabil în unanimitate din partea comisiei de raport din Camera Deputaților pentru proiectul legislativ care prevede accesul cu animale de companie pe plajă, în extrasezon, în anumite condiții. Urmează votul în Camera Deputaților.

Proiectul legislativ modifică și completează Ordonanța 19/2006 aprobată prin Legea nr. 274/2006 privind utilizarea plajei Mării Negre şi controlul activităţilor desfăşurate pe plajă.

Modificările cuprind:

-În afara sezonului estival, oamenii vor avea acces pe plajă însoțiți de animale de companie;

-Pe durata sezonului estival, oameni pot avea acces pe plajă însoțiți de animale de companie, numai cu acordul operatorilor sau administratorilor plajelor utilizate în scop turistic;

-Accesul pe plajă al animalelor de companie va fi permis, indiferent de perioada din an, numai dacă animalele de companie sunt ținute în zgardă și lesă sau ham;

-Obligativitatea ca proprietarii sau însoțitorii animalelor de companie să aibă asupra lor pungi pentru colectarea deșeurilor produse de animal; De asemenea, aceștia au obligația să colecteze și să elimine deșeurile produse de animalele de companie;

-Abilitarea ofițerilor și a agenților de poliție din cadrul Poliției Române, a ofițerilor și a subofițerilor din cadrul Jandarmeriei Române și a polițiștilor locali de a constata și de a sancționa nerspectarea obligațiilor de mai sus și de a aplica sancțiuni contravenționale;

În plus, raportul stabilește și valoarea amenzilor în conformitate cu legislația în vigoare.

Astfel:

– Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 100 lei la 1.000 lei nerespectarea de către persoanele fizice a obligației de a ține animalele de companie în zgardă sau ham și lesă pe toată perioada prezenței pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic.

-Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 10.000 lei nerespectarea de către persoanele fizice a obligației de a strânge dejecțiile produse de animalele de companie pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic, de a curăța zona respectivă și de a le arunca la gunoi.

-O legislație similară există în alte țări europene cu litoral, precum Belgia, Regatul Țărilor de Jos, Croația sau Grecia.

-Propunerea legislativă vine în întâmpinarea solicitărilor primite din partea iubitorilor de animale și ca urmare a dezbaterii publice avute cu societatea civilă și asociațiile de protecție a animalelor”.

related posts

Leave a Comment