Home Actualitate Cristina Rizea: „Am votat votat săptămâna trecută cu toată convingerea împotriva proiectului pentru modificarea Legii Vânătorii”

Cristina Rizea: „Am votat votat săptămâna trecută cu toată convingerea împotriva proiectului pentru modificarea Legii Vânătorii”

by Antonia Mocanu
0 comment

Deputatul constănțean  USR PLUS Cristina Rizea a făcut o postare pe pagina de socializare referitor la Legea Vânătorii. Consilierii USR au votat împotriva modificării acestui proiect. Cristina Rizea scria următoarele:

„Mie mi-e greu să accept vânătoarea ca sport. Nu pot. Înțeleg că uneori este nevoie de controlul populațiilor de animale sălbatice în special când nu au prădător natural, dar vânătoarea de plăcere mi se pare barbarie, mai ales când vine vorba de păsări. De aceea am votat săptămâna trecută cu toată convingerea împotriva proiectului  pentru modificarea Legii Vânătorii. Pe lângă prevederi fără justificare morală ale proiectului de lege, acesta mai are și grave probleme de constituționalitate.  La fel au votat și colegii mei deputați USR PLUS. Nu înțeleg cum cei 211 de deputați care au votat pentru proiect nu le-au văzut.  Astăzi USR PLUS depune sesizare la CCR.

Pentru că:

Obligația stabilirii cotelor de vânătoare pentru speciile de păsări migratoare e înlocuită prin reglementarea unui sistem aleatoriu („număr maxim de exemplare de păsări/specie ce pot fi vânate într-o zi de către un vânător“;

De exemplu: 25 de exemplare de ciocârlie/zi/vânător, 10 exemplare de gâscă de vară/zi/vânător etc. Or, dacă numărul de vânători care pot vâna numărul maxim de păsări stabilit de lege, nu este limitat înseamnă că numărul maxim de exemplare ce pot fi vânate anual în România este impredictibil, nelimitat având în vedere că pot veni oricâți vânători, dar mai înseamnă și că acest număr de exemplare/specie vânat anual în România poate depăși efectivele totale ale populațiilor acestor specii.

Se scurtează stagiul de pregătire al candidaturii la obținerea permisului permanent de vânătoare, de la perioada de 1 an la o perioadă de numai 6 luni.

Scurtarea stagiului de pregătire al candidaturii de la 1 an la 6 luni, are consecință directă faptul că timpul foarte scurt de pregătire a viitorilor vânători nu reprezintă o garanție suficientă că le va permite acestora să fie apți să recunoască speciile de păsări care nu se pot vâna şi a speciilor care se vânează, atunci când acestea sunt asemănătoare. Nici în acest moment nu se solicită vreo pregătire de specialitate a pretendenţilor la titlul de vânător, aceasta fiind o altă deficiență a legii.

Neconstituționalitatea modificărilor derivă din faptul că un proaspăt vânător poate ieşi la vânătoare de ciocârlii de câmp, de  exemplu, fără cunoştinţe de bază referitoare la identificarea acestei specii.

Propunerea legislativă nu este corelată și nu este compatibilă cu dreptul comunitar reprezentat de Directiva nr. 2009/147/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 30 noiembrie 2009 privind conservarea păsărilor sălbatice (Directiva „Păsări“), ci este contrară dreptului comunitar, care statuează faptul că anumite păsări sălbatice pot fi vânate numai în condițiile în care se respect principiul utilizării durabile/raționale și se stabilesc și se respectă limite fundamentate științific”.

related posts

Leave a Comment