Home Actualitate Cooperare internaţională pentru destructurarea unei reţele transfrontaliere

Cooperare internaţională pentru destructurarea unei reţele transfrontaliere

by Florentina Lup
0 comment

Astăzi, începând cu ora 06:00, polițiști de frontieră din cadrul structurilor centrale și teritoriale, sub coordonarea procurorului învestit în cauză, din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Iași, efectuează 40 de percheziții la sediile mai multor firme şi la domiciliile unor persoane, pe raza judeţelor Bihor, Timiş, Galaţi, Constanţa, Iaşi, Bacău, Sibiu, Braşov şi în Bucureşti. Vor fi puse în execuţie 50 de mandate de aducere.

Cazul a pornit de la două anchete declanșate, în perioada 2017-2019, la nivelul Oficiului European de Luptă Anti-Fraudă (OLAF) și documentate în urma cooperării internaţionale, care vizează o grupare de criminalitate organizată transfrontalieră. Aceasta era formată din cetăţeni români, moldoveni şi ucraineni, şi este implicată în activităţi de producere şi comercializare ilegală de ţigarete. Membrii grupării au pus în funcţiune, pe teritoriul mai multor state din UE, fabrici clandestine de producere şi ambalare de ţigarete. Conform raportului întocmit de OLAF, prejudiciul adus de activitatea grupării transfrontaliere se ridică la suma de peste 80 milioane de euro.

Din cercetări a reieşit faptul că, din luna mai 2019, parte din gruparea infracţională a început să funcţioneze pe teritoriul României, în sensul că administrează mai multe spaţii de depozitare a unor cantităţi mari de materiale folosite la fabricarea ţigaretelor (role de etichete, filtre de ţigarete, folie de aluminiu, hârtie de împachetat), achiziţionate din Republica Bulgaria şi Republica Moldova, care ulterior depozitării sunt transportate cu documente de transport false către state din Europa.

Concomitent, în cadrul cazurilor OLAF, vor fi desfăşurate percheziţii pe teritoriul Ungariei şi Italiei, iar la percheziţiile efectuate pe teritoriul României asistă și doi poliţişti din cadrul Guardia Civil, din Spania. Pentru documentarea întregii activități infracționale, polițiștii de frontieră români au cooperat, la nivel internațional, pe lângă (OLAF) şi Guardia Civil din Spania, şi cu agenţia britanică HMRC (Her Majesty’s Revenue and Customs – Vama Britanică).

related posts

Leave a Comment