Home Actualitate Constanța, prima zi fără carantină

Constanța, prima zi fără carantină

by Antonia Mocanu
0 comment

42 de zile, o lună și jumătate. În această perioadă municipiul de la malul mării s-a aflat sunt carantină din cauza ratei de infectare ridicată, însă în prima zi a anului 2021, la ora 20, aceasta a fost ridicată de către autorități. Astfel sărbătorilor de iarnă și chiar și trecerea dintre ani Constanța a petrecut-o în carantină fiind singura localitate din județ aflată în această situație.

Ridicarea carantinei pentru Constanța nu înseamnă eliberarea de restricții total, deoarece municipiului revine la restricțiile specifice stării de alertă, actualizată prin Hotărâre de Guvern.  Astfel, cetățenii municipiului, dar și cei care tranzitează sau se află în Constanța, nu vor mai fi nevoiți să completeze declarații pe propria răspundere, în intervalul orar 05:00 – 23:00, dar vor rămâne în vigoare restricțiile de circulație existente la nivelul întregului teritoriu național, în intervalul 23:00 – 05:00.

Vești bune au venit din partea autorităților și pentru centrele comerciale care odată cu ridicarea carantinei vor putea funcționa și în zilele de weekend și în sărbătorile legale. Programul de funcționare  al acestora se va încheia, cel mai târziu, la ora 21:00. De asemenea, activitatea unităților de alimentație publică de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, este în continuare interzisă. Acestea își vor relua funcționarea, dar doar pe terase, măsură care, de altfel, se aplică la nivelul întregului județ, întrucât recent a fost constatată oficial de CJSU rata de incidență de peste 3/1.000 locuitori pe județul Constanța.

Prefectura Constanța menționează faptul că „restaurantele vor fi deschise la interior DOAR dacă, la 14 zile de la constatarea incidenței peste 3/1.000 locuitori, aceasta va fi mai scăzută față de indicele amintit. Spre exemplu, dacă pe data de 14 ianuarie a.c. rata de incidență va fi între 1,5/1.000 și 3/1.000, atunci restaurantele vor fi deschise și la interior, la o capacitate de 30%”.

La data de 1 ianuarie, rata de incidență pe municipiul Constanța a fost de 4,42. Rata a scăzut constant în ultimele săptămâni, cu precădere în ultimul ciclu de carantină propus de CJSU și avizat de autoritățile centrale.

related posts

Leave a Comment