Home Actualitate Câmpii de iarbă subacvatică, în Marea Neagră

Câmpii de iarbă subacvatică, în Marea Neagră

by Antonia Mocanu
0 comment

În Marea Neagră vor fi plantate câmpii de iarbă subacvatică, pentru curățarea apei. După lărgirea plajelor pe litoralul românesc, inginerii vor trece la etapa a doua, amenajarea de câmpii marine, cu specii de iarbă subacvatică pe 785 de mii de metrii pătrați din fundul mării.

Culturile de iarbă marină sunt noul trend global, iar anul trecut s-a consumat acest tip de alge în valoare de 840 de milioane de euro. Fermierii viitorului nu vor mai exploata doar pământul, ci și întinderile nesfârșite de apă. România își va cultiva fundul mării cu propriile câmpii de iarbă subacvatică.

Iarba de mare va fi implantată mai departe de țărm și va avea, totodată, rolul de a stabiliza zonele nou înnisipate ale litoralului constănțean. Cea mai mare câmpie subacvatică va fi implantată în zona Mangalia-Saturn, dar vor fi „grădini” mai mici și în sudul litoralului, în Agigea, Eforie, Costinești, Olimp, Jupiter, Neptun. Iarba de mare captează carbonul de 35 de ori mai repede decât orice pădure tropicală. Prin urmare, aceste plantații vor proteja apele de coastă și mai ales biodiversitatea.

Iarba de mare se folosește în multe feluri de mâncare, de la sushi, burgeri și spaghete, dar și în dulciuri. Este un bun înlocuitor al sării și este folosită și ca agent de îngroșare la pasta de dinți și la ciocolata cu lapte. Este materie primă pentru multe medicamente, de asemenea.

Agricultura marină este într-un trend ascendent, datorită cererii. O predicție spune că până în 2030 se va vinde iarbă marină de până la 3 miliarde de euro. Iarba care poate fi cumpărată din magazinele europene provine astăzi din Asia. Organizația fermierilor de alge din Marea Nordului vrea să se extindă pe o suprafață de 400 de kilometri pătrați, pe coasta daneză, până în 2030. Dacă se iau în calcul și culturile sălbatice, Europa produce 300 de mii de tone de alge anual, adică doar 1 procent din volumul global de 32,4 milioane de tone.

Sursa foto: https://ecomareaneagra.wordpress.com/ecosistemul/

related posts

Leave a Comment