Home Actualitate Asociația Novapolis și Primăria Constanța au participat la vizita de lucru privind migrația și provocările Agendei 2030 din Lampedusa, Italia

Asociația Novapolis și Primăria Constanța au participat la vizita de lucru privind migrația și provocările Agendei 2030 din Lampedusa, Italia

by Antonia Mocanu
0 comment

La începutul lunii octombrie, Asociaţia Novapolis – Centrul de Analize şi Iniţiative pentru Dezvoltare și Primăria Municipiului Constanța au participat în calitate de parteneri la o serie de activități derulate în cadrul proiectului „Snapshots from the borders – Small towns facing the global challenges of Agenda 2030”, cofinanțat de Uniunea Europeană prin programul DEAR.

Între 02 octombrie – 07 octombrie 2021, delegația română a fost prezentă în Lampedusa, Italia unde a participat la ceremonia de comemorare a celor 368 de migranți, femei, copii și bărbați, care și-au pierdut viața în noaptea de 3 octombrie 2013, într-un naufragiu în largul coastei insulei Lampedusa.

În această perioadă a avut loc în acelși timp și ultimul modul în format hibrid, față în față și online, al Școlii Internaționale privind Migrația, tranziția către sustenabilitate și migratia, reducerea consumerismului, Agenda 2030, dezvoltarea parteneriatelor cu sectorul privat pentru reducerea inegalităților și schimbarea climatică fiind doar câteva din temele abordate în cadrul sesiunilor la care fost prezenți delegații români.

Mai mult, cu prilejul acestei deplasări a fost organizată și întâlnirea de coordonare a proiectului Snapshots from the Borders unde s-a discutat despre activitățile și rezultatele proiectului, despre planurile de viitor și modalitățile de cooperare pentru a continua munca în ceea ce privește gestionarea fluxurilor migratorii în beneficiul tuturor, cu respect, solidaritate și toleranță.

Cu această vizită de lucru, în data de 3 octombrie 2021, la 3.15 dimineața, reprezentanții Asociației Novapolis și Primăriei Constanța și reprezentantul Universității Ovidius din Constanța au adus un omagiu victimelor la memorialul „O Nouă Speranță” (Nouva Speranza) – un simbol și un mesaj de solidaritate, toleranță și umanitate pentru migranții și refugiații din întreaga lume.

Totodată, în cursul zilei aceștia au fost alături de migranții care au supraviețuit naufragiului din 3 octombrie 2013, de elevi din școlile italiene și de autorități publice locale pentru a ține un moment de reculegere la Poarta Europei. Alături de partenerii de proiect, autorități locale şi comunitatea din Lampedusa au mers apoi la locul naufragiului, la aproximativ 1,6 km de Portul Lampedusei, pentru a comemora victimele și pentru a participa la depunerea unei coroane de flori în mare de către Salvatore Martello, primar al Lampedusei, în amintirea migranților care și-au pierdut viața în drumul lor spre o soartă mai bună.

În zilele următoare ale vizitei de lucru, a avut loc turul ”moștenirii” proiectului Snapshots from the Borders (muzeul si expoziția privind migrația, monumentul dedicat migranților etc.) și prezentarea Caterina Famularo, fostă directoare a Centrului de Primire a Migranților la debarcaderul „Favaloro”, locul unde sunt aduse bărcile migranților salvați și locul în care aceștia primesc ajutor și asistență.

În ultima zi în Lampedusa, a fost vizitat cimitirul insulei unde sunt îngropați zeci de migranți și a avut loc reuniunea de la „Madonna di Porto Salvo” unde cei prezenți au discutat cu Vito Fiorino, cel care a salvat mulți dintre migranții implicați în naufragiul din 3 octombrie.

Migranții sunt oameni, nu cifre și statistici. Trebuie să acționăm pentru protejarea oamenilor în primul rând, nu a granițelor!

related posts

Leave a Comment