Home Actualitate Amploarea Covid-19, în mass-media

Amploarea Covid-19, în mass-media

by Antonia Mocanu
0 comment

Covid-19 a fost subiectul anului 2020 în presa din România. Țara noastră a avut cele mai multe știri online anul trecut, iar jumătate dintre ele au avut o conotație negativă. Rezultatele au fost obținute în urma unui studiu realizat de un grup de specialiști de la Academia de Studii Economice din București în colaborare cu cei din Elveția.

Cercetătorii au analizat aproape un milion de știri din șase țări, printre care și România, dorind astfel să vadă dacă a existat o legătură între realitatea situației și felul în care a fost reflectată pandemia în presă. S-a observat că scăderea numărului de cazuri din timpul verii nu a influențat în mod semnificativ atenția mass-media pe subiectul Covid-19.

Cercetarea a fost realizată în perioada ianuarie – noiembrie 2020, pe știrile apărute în Franța, Germania, România, Spania, Elveția și Marea Britanie. A fost analizat un set de 841.415 de știri, inclusiv 202.608 rapoarte media despre COVID-19. În stabilirea rezultatelor finale s-au luat în calcul datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind COVID-19. România a avut 30% din totalul de știri.

Rezultatele arată că acoperirea mediatică a subiectului COVID-19 este fără precedent și în general au predominat știrile negative. Autorii studiului speră că rezultatele acestui studiu să sensibilizeze  nu numai mass-media, ci și cetățenii, guvernele și administrațiile cu privire la importanța raportării echilibrate și a acoperirii mediatice adecvat.

related posts

Leave a Comment