Home Actualitate Cauza decesului, incertă

Cauza decesului, incertă

by Antonia Mocanu
0 comment

Autoritățile de malul mării sunt în alerta după ce s-a stabilit că două lebede găsite moarte în acvatoriul portuar sufereau de gripa aviară. Nu se știe cu exactitate însă dacă aceasta este și cauza exactă a morții celor două înaripate. Între timp la complexul muzeal, administratorii au decis să separe deja anumite specii de păsări și nici nu mai primesc în complex, păsări rănite sau bolnave, aduse de locanici din exterior.

Cele două lebede au fost descoperite săptămâna trecută, în Dana 30 a Portului Constanța, o zonă în care navele vin pentru manevre de încărcare-descărcare cereale.  Inițial s-a spus că au murit fie de la rezidurile petroliere de la nave fie de la substanțele cu care sunt tratate grânele pentru a fi protejate de insecte și rozătoare. În cele din urmă însă cadavrele au fost analizate și s-a stabilit ca cele două păsări  aveau gripa aviară.

„În baza buletinelor de analiză nr. 10.122 și 10.123 din 9 ianuarie 2021 emise de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București, au fost confirmate două cazuri de influență aviară (sau gripă aviară – n.n.) la cadavre de lebede de iarnă, prelevate din Șantierul Naval Constanța, Dana 30, port Constanța, probe suspicionate pentru influența aviară în data de 8 ianuarie 2021, în baza buletinelor de analiză emise de Laboratorul Sanitar – Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Constanța. “  a transmis DSV Constanța.

Deocamdată nu se știe cu exactitate dacă cele două lebede erau doar purtătoare ale bolii, ori gripa aviară a fost chiar cauza decesului. Specialiștii susțin că deocamdată situația este sub control, însă ea poate degenera dacă nu se iau măsuri din timp. La Complexul Muzeal de Știinte ale Naturii, acolo unde e Microrezervația, păsările au fost separate pe specii și izolate. Nu mai sunt acceptate nici păsări salvate de la exterior și aduse de localnici.

Tot ca o măsură de prevenire și control a acestei boli,  Direcția Sanitar Veterinară va încerca să realizeze un recensământ  şi o identificare a tuturor exploataţiilor din zonă ce deţin păsări domestice şi sălbatice. De asemenea operatorii din port vor trebui să semnaleze de urgenţă dacă găsesc păsări moarte.

O situație similară s-a mai înregistrat în 2016, când tot în acvatoriul Portului Constanța au fost descoperite o lebădă și un cormoran, la care ulterior DSV a confirmat prezența gripei aviare.

related posts

Leave a Comment