Home Actualitate Alte containere suspicioase, în Port

Alte containere suspicioase, în Port

by Antonia Mocanu
0 comment

Exportul de bușteni din pădurile României a fost interzis prin lege, la începutul anului, dar lemnul continuă să plece din țară, la export. Afacerile industriei bazate pe lemn din România cumulează peste șase miliarde de euro, echivalentul a 3,5% din PIB. Sunt sume de bani amețitoare care se învârt în exportul pădurilor României, iar afaceriștii ingenioși au găsit metodele prin care să fenteze legea. În Portul Constanța, de pildă, Garda de Coastă a oprit de la export 10 hectare de pădure românească înghesuită în 7 containere.

Containerele stau aliniate in Portul Constanta Sud – Agigea. În acte scrie că transportă cherestea, dar Garda de Mediu, Garda de Coastă și Procuratura au suspiciuni mari legate de lemnul românesc pregătit să urce pe primul vapor spre China.

În fiecare din cele 7 containere stau aliniați bușteni imenși, tăiați din copaci bătrâni, care sunt pregătiți să plece spre China. Pădurile noastre sunt trimise la export, arbore cu arbore. Acesta e un caz fericit în care autoritățile fac verficări.

Pe 1 ianuarie anul acesta a intrat în vigoare o lege care interzice timp de 10 ani exportul de bușteni, de lemn neprelucrat. A fost o lovitură grea pentru exportatori, dar au găsit cum să fenteze Legea.

Garda Forestieră este legată de mâini și de picioare pentru că Legea îi favorizează pe exportatorii care modifică câtuşi de puțin buștenii. Legea care ar trebui să protejeze pădurile României e-atât de prost făcută, încât încape pe un petic de hârtie.

Mii de hectare de păduri au fost rase în ultimii 20 de ani și mare parte din lemn a luat drumul străinătății. Mai grav este ca în locul pădurilor tăiate nu se mai plantează nimic. Un copac ajuns la vârsta maturității furnizează într-o oră necesarul de oxigen al unui om pentru trei zile.

related posts

Leave a Comment