Home Actualitate 42 de zile de carantină pentru Constanța

42 de zile de carantină pentru Constanța

by Antonia Mocanu
0 comment

42 de zile, o lună și jumătate. În această perioadă municipiul de la malul mării s-a aflat sub incidența carantinei din cauza ratei de infectare ridicată, însă în prima zi a anului 2021, la ora 20, aceasta a fost ridicată de către autorități. Astfel sărbătorilor de iarnă și chiar și trecerea dintre ani Constanța a petrecut-o în carantină fiind singura localitate din județ aflată în această situație.

Ridicarea carantinei pentru Constanța nu înseamnă eliberarea de restricții total, deoarece municipiului a revenit la restricțiile specifice stării de alertă. Astfel, cetățenii municipiului, dar și cei care tranzitează sau se află în Constanța, nu vor mai fi nevoiți să completeze declarații pe propria răspundere, în intervalul orar 05:00 – 23:00, dar vor rămâne în vigoare restricțiile de circulație existente la nivelul întregului teritoriu național, în intervalul 23:00 – 05:00. Veștile bune au venit din partea autorităților și pentru centrele comerciale care odată cu ridicarea carantinei au putut funcționa și în zilele de weekend și în sărbătorile legale, cu un  program de funcționare al acestora, încheiat, cel mai târziu, la ora 21:00. De asemenea, activitatea unităților de alimentație publică de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, este în continuare interzisă. Acestea își vor relua funcționarea, dar doar pe terase, măsură care, de altfel, se aplică la nivelul întregului județ, întrucât recent a fost constatată oficial de CJSU rata de incidență de peste 3/1.000 locuitori pe județul Constanța.

Și Comitetul Local pentru Situații de Urgență a fost întrunit ca urmare a ieșirii municipiului din carantină, iar măsurile impuse în urma ședinței rămân în continuare în vigoare.

Ieșirea municipiului de la malul mării din carantină s-a datorat faptului că rata de infectare a scăzut constant în ultimele șase săptămâni, cu precădere în ultimul ciclu de carantină propus de CJSU și avizat de autoritățile centrale.

 „Am avut parte de o lună și jumătate cum nu și-a dorit cineva vreodată. Știu că a fost frustrant pentru mulți constănțeni să se simtă limitați, obligați să respecte niște prevederi dure. Dar a fost singura soluție pentru revenirea la o stabilitate. Rolul autorităților este să ia măsurile necesare siguranței cetățeanului, chiar dacă acestea, uneori, sunt nepopulare. Iar, pe această cale, le transmit constănțenilor să fie în continuare resposabili, pentru că amenințarea nu a trecut. Până învingem, împreună, acest flagel, fac apel la conștiința voastră și la resposabilitatea fiecărui constănțean”, a declarat Silviu – Iulian COȘA, prefectul județului Constanța.

Amintim faptul că pe 20 noiembrie, ziua în care municipiul a intrat în carantină, rata de incidență era de 9,35. La începutul celui de-al doilea ciclu de carantină, pe 4 decembrie, rata de incidență a consemnat o creștere – 10,33 . Iar pe data de 18 decembrie, când Constanța a pornit în a treia etapă de carantină, rata înregistra un indice de 8,65. În ziua în care Constanța a ieșit din carantină, 1 ianuarie, rata de incidență pe municipiu a fost de 4,42. 

Menționăm faptul că autoritățile au anunțat însă faptul că dacă rata de infectate va crește din nou nu exclud reintrarea în carantină. 

related posts

Leave a Comment