Home Sănătate Eficiența dozelor booster

Eficiența dozelor booster

by Romanov Alex
0 comment

Vești bune în privința celei de-a treia doze a vaccinurilor Pfizer și Moderna. Ultimele studii efectuate relevă faptul că dozele booster au o eficiență extrem de ridicată împotriva formelor simptomatice ale bolii, comparativ cu persoanele vaccinate cu doar două doze.

Conform studiilor clinice, a treia doză de booster de vaccin anti-COVID Pfizer făcută persoanelor vaccinate deja cu schema completă reface protecția imunitară la cotele cele mai înalte obținute imediat după cea de-a doua doză, arată datele unui studiu realizat în luna octombrie. A treia doză are, astfel, o eficiență de 95,6% împotriva formelor simptomatice ale bolii, comparativ cu persoanele vaccinate cu doar două doze. În ceea ce privește booster-ul de la Moderna, acesta crește de 17 ori numărul de anticorpi împotriva variantei Delta, conform unei analize a Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA, realizate în aceeași perioadă.

Studiul clinic Pfizer, realizat în rândul a 10.000 de persoane cu vârsta peste 16 ani, arată „o eficacitate relativă de 95,6%” şi „un profil de siguranţă favorabil”. Studiul a fost realizat în timp ce „varianta Delta de coronavirus a fost principala tulpină” care a circulat pe durata realizării cercetărilor.

Vârsta medie a participanţilor la studiu a fost de aproximativ 53 de ani.

În cazul dozei 3 de la Moderna, aceasta va fi făcută și în România cu o cantitate înjumătățită de ser. Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid, Valeriu Gheorghiţă, a explicat că noile date ale companiei arată că, în acest caz, răspunsul imun este la fel ca la doza întreagă, dar că frecvența și intensitatea reacțiilor adverse sunt mai reduse.

Conform unei analize realizate de același Centru pentru Controlul și Prevenția Bolilor, administrarea unui booster la jumătate de doză crește de 13 ori numărul anticorpilor împotriva variantei originale de coronavirus și de 17 ori în cazul tulpinei Delta.

De asemenea, raportul CDC mai arată că vaccinul Moderna are o eficiență de 93,2% împotriva infecțiilor și de 98,2% împotriva formelor grave care necesită spitalizare, pe durata a cel puțin 5 luni de zile.

sursa foto: cnbc.com

related posts

Leave a Comment