Home Educaţie Ce este învățământul în sistem dual?

Ce este învățământul în sistem dual?

by Antonia Mocanu
0 comment

Învățământul dual poate fi soluția pentru criza de personal de pe piața românească. La Constanța acest timp de învățământ este încă la început, însă se dezvoltă cu pași repezi. Ce-a de-a doua conferință despre învățământul profesional dual a adus împreună profesioniști din domeniu pentru a explica mai detaliat cât de importantă este această formă de învățământ.

Alegerea unui învățământ dual aduce multe beneficii elevilor. În primul rând după terminarea studiilor aceștia se pot încadra deja pe piața muncii, deoarece pe perioada celor trei ani, acesta face și știe deja foarte multe lucruri practice, tocmai de aceea ușurința cu care acesta se va integra va fi mult mai la îndemână.

Organizarea învăţământului dual se face la cererea agenţilor economici. Mai mult, organizarea, durata, conţinutul programelor de pregătire şi modalităţile de certificare a pregătirii profesionale se stabilesc prin consultarea operatorilor economici. Prin urmare, această formă de învăţământ profesional este complementară celor care funcţionează în prezent.

Practic, învăţământul dual oferă absolvenţilor posibilitatea de a intra pe piaţa muncii şi, în acelaşi timp, de a continua pregătirea profesională la un nivel superior de calificare.

De asemenea, la învăţământul dual au acces şi absolvenţii din seriile anterioare care au părăsit sistemul de educaţie după absolvirea învăţământului obligatoriu, fără să-şi finalizeze pregătirea cu o calificare sau fără competenţe care să le ofere oportunităţi de angajare.

Participanții la învățământul dual, trebuie să fie elevi care au terminat opt clase, să fi trecut de examenul național de evaluare cu brio și să nu aibă o vârstă mai mare de 26 de ani.

La Constanța există doar șapte clase de învățământ dual, însă pe zi ce trece progresul nu întârzie să apară, iar cea de-a doua conferință a învățământului profesional dual și-a propus să facă cât mai cunoscută constănțenilor această formă de învățământ.

sursa foto: jurnalulolteniei.ro

related posts

Leave a Comment