Home Editorii noștri îți recomandă Salvarea delfinilor din Harkov, în impas

Salvarea delfinilor din Harkov, în impas

by Crina Matei
0 comment

Misiunea de salvare a delfinilor din Ucraina şi relocarea acestora a intrat în impas. Agenția de protecție a mediului ezită să își dea acordul, pe motiv că bazinul ar fi prea mic. Mai mult decât atât eventualele reprezentații la care să participe și mamiferele salvate, sunt excluse. Autoritățile din România se tem  de reacția asociațiilor de protecție a animalelor din țara noastră dar și din străinătate.

La jumătatea lunii martie, ucrainenii din Harkov, oraş bombardat de ruşi, cereau ajutor pentru relocarea celor 4 mamifere pe care le dețin și a celor doi lei de mare. Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța a răspuns pozitiv solicitării iar delfinii şi leii de mare împreună cu dresorii ar fi urmat să ajungă la Constanţa, în cel mai scurt timp.

Iulian Călin, director CMSN Constanța : ” Suntem pregătiți. În momentul în care am avut prima solicitare de la Harkov am analizat situația cu medicii, cu biologii iar în  bazinul nostru pot fi gazduite cele patru mamifere, doi masculi și două femele. Avem însă multe necunoscute. Nu știm perioada în care vor rămâne. Noi acum sunt în perioada de salvare. Am dat o mână de ajutor să primim, sa salvăm mamiferele. Și atunci i-am explicat unde le primim și în ce condiții.”

Cei de la Harkov s-au declarat mulțumiți de răspunsul primit și ambele părți au început să facă formalitățile de transport. Aceştia ar urma să fie transportaţi pe cale terestră și a fost stabilit chiar și un culoar însă lucrurile s-au împotmolit la Agenția de Protecție a Mediului din România. Și asta pentru că cei de acolo susțin că bazinul este mic și mai mult decât atât exclud orice variantă de susținere a unor eventuale reprezentații a delfinilor din Ucraina împreună cu cele două exemplare de la Constanța. 

Lorant Fullop, președinte ANPM: „Delfinariul din păcate în 2013 cand a primit autorizația  de mediu, bazinul nu era destul de mare. Nu are suprafața asa cum spune legea și atunci s-a facut oricum  o excepție. Pentru că s-a promis încă un bazin și atunci a fost ok. Acum problema este ca bazinul nu corespunde legilor. Noi putem să dăm și am și discutat că îl dam ca să se aducă 4 delfini si 2 lei de mare dar doar pentru salvare.”

Situaţia este cât se poate de complicată în condițiile în care ucrainenii sună aproape zilnic la Constanţa pentru a cere urgentarea transferului și asta pentru că orașul continuă să fie bombardat iar mamiferele sunt în pericol.

Angelica Curlișcă, șef secție Delfinariu: „Spațiul este al nostru și deși suntem bucuroși că putem scoate animalele de sub focul armelor, pe noi ne interesează să le salvăm și atunci ne vom restrânge noi ca să îi salvăm și pe ei. Este necesară o colaborare. Vom duce delfinii noștri în bazinul mic pentru carantină iar apoi după discuția cu specialiștii lor le vom aduce și pe ale noastre. Deocamdata nu discutam de reprezentații. Vrem doar să salvam acest animale dupa care împreună cu domnul director, cu cei de la ministerul mediului, vom discuta, vom cântări.  Primul pas este să îi salvăm.”

Agenția de Protecție a Mediului a promis că până la 1 iunie va elibera acordul, pentru ca delfinii să poată fi aduși la Constanța. Transportul se va face pe cale rutieră, în bazine speciale și nu ar dura mai mult de 24 de ore. Mamiferele vor fi însoțite de o echipă completă de antrenori, supraveghetori, biologi și medici.

related posts

Leave a Comment