Home Editorii noștri îți recomandă Recuperarea post Covid 19- o provocare pentru echipa de recuperare

Recuperarea post Covid 19- o provocare pentru echipa de recuperare

by Crina Matei
0 comment

Valul 4 al pandemiei de Covis 19 a lovit puternic România în această toamnă , astfel încât numărul de pacienţi care au trecut prin boală a depăşit 1700000 de la începutul pandemiei şi până acum. Cam 10% dintre bolnavi rămân cu simptome persistente după boală, chiar dacă nu mai sunt infectaţi,  având ceea ce numim ” sindromul post Covid 19″ sau long covid. Simptomele pe care aceştia le prezintă sunt următoarele : oboseală, dureri de cap, respiraţie dificilă, tuse, dureri musculare şi articulare, oboseală musculară, palpitaţii, oscilaţii ale tensiunii arteriale, furnicături în membre, tulburări de atenţie, concentrare sau de memorie,  dureri abdominale, insomnie. Aceste simptome apar deoarece organele afectate nu s-au refăcut complet, afectarea virală fiind pluriorganică şi extinsă. 

Medicina de recuperare reprezintă soluţia pentru aceste suferinţe. Procedurile de fizioterapie corect aplicate, conform planului de recuperare realizat de medic la evaluarea pacientului conduc la o refacere completă a acestuia. Terapia de recuperare trebuie începută cât mai rapid , după externarea din spital sau din izolare, după ce pacientul numai este infectat ( are test PCR negativ). 

Procedurile care s-au dovedit a fi cele mai eficiente sunt : laserul, aplicaţia de oscilaţii profunde, terapia TECAR, procedurile de drenaj şi cele vasculotrofice de tipul; VACUMED. Un rol esenţial în programul de recuperare îl are kinetoterapia, exerciţiul fizic. Se folosesc în programele de recuperare post covid exerciţii de gimnastică respiratorie  ( pentru sindromul respirator), şi exerciţii pentru antrenarea aparatului locomotor, atunci când şi acesta este afectat. Se fac exerciţii pentru îmbunătăţirea mobilităţii articulare, pentru creşterea forţei musculare, pentru coordonare şi echilibru şi pentru creşterea rezistenţei la efort. 

Un rol deosebit în recuperarea post Covid 19 îl are şi ozonoterapia, sub forma autohemoterapiei cu ozon, procedură care  înlătură rapid oboseala, întăreşte sistemul imunitar şi oxigenează ţesuturile pacientului, accelerând procesele de regenerare şi refacere. Orice pacient cu sindrom post Covid 19 trebuie să facă terapie de recuperare în clinici specializate, care dispun de experienţă clinică şi de aparatura necesară realizării acestei terapii post Covid 19 la cele mai înalte standarde de calitate. Cei mai mulţi pacienţi se pot trata în regim ambulator; numai cei care nu se pot deplasa decât cu greutate sau deloc sau au multe comorbidităţi ce necesită urmărire medicală permanentă se internează.

În Clinica FIZIOZONE în Constanţa se realizează toate aceste terapii menţionate pentru sindromul post Covid 19 în regim ambulator , la cele mai înalte standarde de calitate. 

related posts

Leave a Comment