Home Editorii noștri îți recomandă Federația Română de Oină, parteneriat dedicat persoanelor nevăzătoare

Federația Română de Oină, parteneriat dedicat persoanelor nevăzătoare

by PĂUN IONELIA
0 comment

Federația Română de Oină anunță semnarea unui parteneriat dedicat persoanelor nevăzătoare, împreună cu Tudor Scripor, inventatorul alfabetului culorilor pentru nevăzători – alfabetul Scripor, invenție nominalizată pentru medalia de aur în cadrul Târgului Internațional de Invenții de la Geneva din 2019. 

Persoanele nevăzătoare au o nouă șansă la sport cu ajutorul parteneriatului dintre Federația Română de Oină și Asociația Alfabetul Scripor. Parteneriatul își propune accesibilizarea jocului de oină și preîntâmpinarea nevoilor persoanelor nevăzătoare astfel încât să creeze o șansă reală de integrare a acestora în joc. Oina este un joc sportiv practicat de două echipe, pe un teren în aer liber, solicitând o viteză bună de alergare, reflexe în mișcări și precizie în aruncarea și lovirea mingii.

Oina este recunoscută ca sport național al României, iar primele jocuri sunt documentate ca având loc în jurul anului 1364, pe timpul lui Vlaicu Vodă, în Țara Românească. După ce a intrat într-un con de umbră începând cu anii 1990, când optica în legătură cu sportul și sistemul de finanțare au suferit schimbări drastice, Federația Română de Oină și-a propus abordarea unei strategii de renaștere.

Ca parte a acestei strategii, Federația și-a propus și accesibilizarea sportului pentru cât mai multe categorii de persoane. S-a născut astfel, în mod natural nevoia de adresabilitate în cadrul categoriei persoanelor nevăzătoare și implicit parteneriatul cu Asociația Alfabetul Scripor. Tudor Scripor, inventator al standardizării tactile a culorilor, sau pe scurt ”alfabetul Scripor”, este unul dintre cei mai cunoscuți tineri artiști plastici din Cluj.

Dedicat misiunii de a crea un sistem care să permită persoanelor nevăzătoare să descopere culorile din jur, el nu a încetat să caute variante pentru realizarea acestei misiuni. Alfabetul Scripor este un real succes, fiind utilizat la nivel mondial, atât pentru creațiile artistice, cât și pentru lucruri mai pragmatice, cum ar fi accesibilizarea pentru nevăzători a liniilor de metrou care au diferite culori.Implicarea Asociației Alfabetul Scripor în promovarea și accesibilizarea jocului de oină pentru persoanele nevăzătoare este un pas înainte pentru promovarea sportului național și o nouă dovadă că Federația Română de Oină dorește susținerea oricărei persoane pasionate de acest sport, indiferent de condiția sa.

related posts

Leave a Comment