Home Editorii noștri îți recomandă “Apele unite ale României”

“Apele unite ale României”

by Crina Matei
0 comment

Turismul responsabil câştigă războiul cu pandemia în Delta Dunării. Aflat la cea de a 10 ediţie Festivalul Internaţional al Bărcilor cu Vâsle, Romania Fest,  a fost înlocuit anul acesta, din cauza măsurilor restrictive cu o caravană cei drept mai restrânsă dar la fel de spectaculoasă şi chiar plină de surprize. Nu a mai existat un concurs ci o întâlnire a unor prieteni, iubitori de sport şi natură. Ca de obicei promotorul acestui eveniment a fost nimeni altul de cât marele Ivan Paţaichin.

Puţin înainte de ora prânzului, participanţii la caravană s-au strâns pe faleza din Tulcea. Cu toţii, pregătiţi pentru o nouă aventură pe canalele deltei. S-au echipat corespunzător, cu ambarcaţiuni, vâsle, corturi, alimente şi în cele din urmă organizatorii au dat startul primei etape a caravanei de aur “Apele unite ale României”.

Caravana se desfăşoară pe mai multe etape. Prima a avut o lungime de 30 de kilometri, de la Tulcea şi până pe canalul Litcov. Nu a fost deloc uşor. Deşi mercurul termometrelor urcă o dată cu trecerea fiecărei ore asta nu i-a împiedicat pe participanţi să îşi continue experienţa.

După mai bine de 5 ore, participanţii la caravană au ajuns la sosire. Unii obosiţi, alţii mai puţin însă cu toţii încântaţi de ceea ce văzuseră şi mai ales trăiseră în ultimele ore. Cot la cot cu ei a vâslit şi neobositul Ivan Patzaichin. Pentru el însă acest tip de întâlniri au un scop clar . Acela de a demonstra că şi în România se poate practica turismul responsabil făcut cu grijă faţă de natură şi respect faţă de biodiversitate.

Sosirea la primul punct de finish a adus însă şi primele surprize pentru participanţi. Aici îi aşteptau două lipovence, care le-au gătit o ciorbă de peşte aşa cum numai în deltă se face, după reţete tradiţionale. Totul pe acordurile muzicii ruseşti interpretate la acordeon de un localnic.

Obosiţi şi înfometaţi după o astfel de experienţă, partcipanţii la caravană au mâncat ciorbă pescărească pe nerăsuflate. Mai ales că le-a fost servită chiar de Ivan Patzaichin. Iar la final câteva femei dintr-o asociaţie culturală din zona deltei le-au oferit acestora un moment artistic  deosebit. La final, concurenţii şi-au întins corturile unde se vor odihni peste noapte iar astăzi vor porni într o nouă etapă. Deși în caravana de anul acesta a plecat un număr restrâns de persoane, aceasta intenţionează să atragă atenția publicului şi să pună accent pe responsabilitatea cetățenilor de a păstra curate apele, în beneficial lor și al generațiilor viitoare. Este o  lecție despre cum trebuie vizitată Delta Dunării şi ce poate oferi un astfel de traseu atât pentru participanți, cât și pentru telespectatori. 

related posts

Leave a Comment