Home Editorii noștri îți recomandă 27 decembrie, debutul campaniei de vaccinare anti-Covid-19 în România

27 decembrie, debutul campaniei de vaccinare anti-Covid-19 în România

by Crina Matei
0 comment

România a demarat duminică dimineață, odată cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, campania de vaccinare împotriva Covid-19 cu dozele de vaccin furnizate de companiile Pfizer și BioNTech. Prima persoană vaccinată din România este asistenta medicală Mihaela Anghel de la Institutul Matei Balș din Capitală, care a făcut parte din echipa care a preluat primul pacient confirmat cu SARS-CoV-2 în țara noastră.

Campania națională de vaccinare a început duminică, la ora 9:00. Dozele de vaccin din prima tranșă au fost alocate pentru vaccinarea personalului medical din cele zece spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta cu Covid-19.

„Este începutul sfârșitului pandemiei. Nu a durut, este cel mai nedureros vaccin pe care l-am făcut”, a declarat Mihaela Anghel după vaccinare, recomandând românilor „să deschidă bine ochii și să se vaccineze pentru a scăpa de această greutate”.

Vaccinarea a demarat după ce România a primit în 25 decembrie prim ele 10.000 de doze de vaccin de la Pfizer/BioNTech, primul și singurul care a primit autorizație de punere pe piață (APP) în Uniunea Europeană.

Președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19, Valeriu Gheorghiță, a anunțat că a doua tranșă de vaccin va sosi în România luni, 28 decembrie, iar distribuirea către cele 370 de centre regionale va începe din 29 decembrie. „România este pregătită din punct de vedere logistic”, a afirmat Valeriu Gheorghiță.

Astfel, începând de săptămâna viitoare, România va  primi în jur de 140.000 de doze pe săptămână din vaccinul de la Pfizer/BioNTech. România are asigurate peste 10 milioane de doze de vaccin de la Pfizer/BioNTech.

Dacă al doilea vaccin împotriva Covid-19 – cel dezvoltat de compania Moderna – va fi aprobat de către Comisia Europeană în 6 ianuarie, România va începe să primească doze și din acest vaccin.

Contractul dintre Comisia Europeană și Moderna prevede livrarea a 160 milioane doze din vaccinul Moderna pentru statele membre ale UE, ceea ce înseamnă că România are asigurate circa 6,9 milioane de doze, deoarece are 4,3% din populația UE.

Campania de vaccinarea a început în toate cele 10 spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19.

Potrivit autorităților, alocarea a fost după cum urmează: 1. Brașov – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase- 100 de doze; 2. București – Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș“- 600 de doze; 3. București – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase “Dr. Victor Babeș“ – 530 de doze; 4. Cluj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Cluj-Napoca- 375 doze; 5. Constanța- Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Constanța- 170 doze; 6. Dolj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie “Victor Babeș“, Craiova- 90 doze; 7. Iași – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase- 260 doze; 8. Maramureș – Baia Mare- Spitalul de Urgență- 210 doze; 9. Suceava – Spitalul Județean de Urgență “Sfântul Ioan cel Nou“ Suceava- 250 doze; 10. Timiș – Spita:lul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie “Dr. Victor Babeș“, Timișoara- 450 doze.

În funcție de necesarul solicitat de fiecare dintre spitale, alocările pot fi modificate.

Sursa: 360Medical.ro

related posts

Leave a Comment