Home Actualitate ANSVSA a intensificat măsurile de supraveghere sanitară veterinară

ANSVSA a intensificat măsurile de supraveghere sanitară veterinară

by Crina Matei
0 comment

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a dispus măsuri specifice de supraveghere sanitară veterinară pentru a elimina riscul pătrunderii gripei aviare înalt patogene, H5N8, care evoluează la păsările domestice în regiunile administrative maghiare de la graniţa cu România.

Au fost vizate în special judeţele limitrofe de pe graniţa de vest, dar măsurile generale de prevenţie se aplică concomitent pe tot teritoriul României.

În ultima perioadă, Ungaria se confruntă cu un val de gripă aviară de înaltă patogenitate, care a afectat mai multe ferme comerciale.

România are două localităţi din judeţul Arad care intră în zona de supraveghere stabilită ca urmare a confirmării acestor noi focare. Astfel, va fi intensificată supravegherea pasivă în judeţul Arad, în judeţele învecinate (Timişoara şi Bihor) şi se va face programarea prioritară a recoltărilor de probe serologice la fermele comerciale din zonele cele mai apropiate frontierei cu Ungaria.

Totodată, ANSVSA a informat sectorul privat, prin intermediul asociaţiilor de profil de la nivel naţional, cu privire la riscurile asociate derulării activităţilor comerciale intracomunitare cu ferme din zonele în care evoluează boala.

Până la stingerea focarelor din Ungaria, se va acorda o atenţie sporită transporturilor intarcomunitare de păsări domestice, furajelor şi a mijloacelor de transport care provin sau urmează a tranzita Ungaria, pentru a preveni introducerea bolii pe teritoriul naţional.

Măsurile de monitorizare şi control ale gripei aviare se vor realiza respectând cerinţele legislaţiei în vigoare, luând în considerare toate măsurile de precauţie impuse în contextul pandemiei de COVID-19.

sursa foto: ledgerinsights.com

related posts

Leave a Comment