Home Diverse Alternativă pentru rapane

Alternativă pentru rapane

by Romanov Alex
0 comment

În timp ce Uniunea Europeană ne pune piedici și vrea să interzică pescuitul rapanei, prin introduerea ei pe o listă neagră, România ar putea profita de pe urma altei specii care se găsește din abundență în Marea Neagră, dar nu este exploatată. Vongola este considerată o delicatesă în Italia și ar putea ajunge la fel de ușor și in farfuriile românilor. Marea Neagră este plină, însă pescarii stau în expectativă. Deși profitul ar fi net superior in comparație cu rapana.

Până în 2020, recoltarea fructelor de mare din Marea Neagră era interzisă. Și asta pentru că nu erau stabilite clar și conform reglementărilor Uniunii Europene, zone din care să se poată face acest lucru. În urmă cu doi ani, însă, situația s-a schimbat după ce ANSVSA a stabilit cele trei zone de pe litoralul românesc al Mării Negre din care pot fi recoltate fructele de mare, adică midii și vongole. Odată făcut acest pas, s-a trecut la recoltarea supravegheată a vongolelor. Așa au aflat specialiștii că în Marea Neagră, volngole sunt din abundență.

Și totuși, interes pentru aceste fructe de mare este. Ce-i drept, mai mult din străintate. Singura societate care și-a asumat și a făcut investiții ca să poată exploata vongole este din Tulcea și are deja contracte semnate cu restaurante din Italia. Considerate o delicatesă de străini, scoicile numite de specialiști „vongole” nu sunt însă la fel de cerute în restaurantele din România.

În plus, pe lângă comercialziarea în stare naturală, vongolele pot fi procesate și vândute la conserve. Însă, România este deficitară și la acest capitol.

În acest moment, există o cotă impusă, pe care pescarii nu au voie să o depășească. Este permisă extragerea a 1.000 de tone pe an.  Anul trecut, în Italia au fost pescuite peste 19.000 de tone de vongole, iar pe litoralul turcesc al Mării Negre, aproape 30 de mii de tone.

related posts

Leave a Comment