Home Actualitate Vești bune în ceea ce privește voucherele

Vești bune în ceea ce privește voucherele

by Antonia Mocanu
0 comment

Vești bune pentru români. De anul viitor ar putea primi din nou vouchere de vacanță. Mai mult decât atât, pentru o flexibilitate a rezervărilor şi pentru o predictibilitate mult mai mare atât pentru angajaţi, cât şi pentru industria turismului, Alianţa pentru Turism recomandă legiferarea acordării voucherelor de vacanţă pentru o perioadă mai lungă, de minimum 5 ani.

Reprezentanții Aliantei pentru Turism spun că voucherele emise în perioada 2019 – 2020 au fost deja consumate, astfel că este nevoie de o nouă tranșă de vouchere, iar reintroducerea trebuie legiferată până la 31 decembrie 2021. Emiterea acestora începând cu luna decembrie 2021 ar face mai ușoară planificarea din timp a vacanţelor şi ar stimula vânzările.

Alianţa pentru Turism este de părere că aceste vouchere trebuie acordate și în sistemul privat. De la începutul anului până la 30 septembrie 2021, sectorul privat a alocat angajaţilor vouchere de vacanţă în valoare de peste 52 de milioane de euro, ceea ce reprezintă 17% din valoarea totală a voucherelor emise în anul precedent.

Voucherele de vacanță au determinat o creștere a numărului de unități de cazare clasificate, dar și dublarea locurilor de cazare în ultimii 10 ani. Mai precis, în octombrie 2010, potrivit ministerului de resort, existau 5.458 de unităţi de cazare care totalizau 255.623 de locuri, iar în noiembrie 2021, cifra a ajuns la 17.800 de unităţi de cazare, respectiv 523.177 de locuri.

Daca aceste vouchere nu vor fi acordate si în contextul introducerii certificatului digital, am putea asista la un exod al turiştilor către destinaţii din afara României. Alte consecinţe negative ar fi pierderea fortei de munca, scaderea calitatii serviciilor dar si scăderea gradului de ocupare în unităţile de cazare din România.

Una peste alta emiterea de vouchere pentru anul 2022 va reprezenta un sprijin acordat industriei ospitalităţii în contextul pandemiei de covid, acest sector fiind cel mai grav afectat de pandemie.

related posts

Leave a Comment