Home Actualitate Turul satelor albastre

Turul satelor albastre

by Antonia Mocanu
0 comment

Satele din Delta Dunării prind culoare. Albastrul Deltei se regăsește acum pe mai toate gardurile caselor din Sarichioi și Jurilovca. Asociația de dezvoltare turistică din zonă și autoritățile locale au dat startul acțiunii „Turul satelor albastre”, în cadrul căreia localnicii își reabiliează gardurile fără să scoata un ban din buzunar.  Acțiunea s-a încheiat cu un tur de ciclism, dar și cu un spectacol tradițional lipovenesc.

În acordurile tradiționale lipovenești s-a dat startul acțiunii de colorare a satelor albastre. Cum mic cu mare, localnicii s-au înarmat cu găleți pline cu vopsea albastră și pensule și au trecut la treabă. Unul câte unul, gardurile caselor tradiționale au început să prindă culoare.

De altfel zona cu sate albastre este tot mai căutată de turiști în ultimii ani. Peisajul pe care îl oferă este unic și inconfundabil.

100 de litri de vopsea de culoare albastră, pe bază de apă, ecologică, considerate drept cea mai indicată pentru Rezervație, au fost folosiți pentru reabilitarea gardurilor din Jurilovca și Sarichioi. Acțiunea a avut ca scop reabilitarea coloristică a gardurilor și caselor tradiționale din comunitățile locale lipovenești. În paralel a fost inaugurat traseul de cicloturism „Turul satelor albastre”, care completeză practic produsul turistic deja existent în zonă, bazat pe ecoturism, tradiții și gastronomie locală.

Traseul de cicloturism „Turul satelor albastre” cuprinde localitățile Sarichioi și Jurilovca precum și obiectivele turistice Cetatea Enisala, Capul Dolosman și Cetatea Argamum, în total 25 de kilometri.  

related posts

Leave a Comment