Home Actualitate Terapia hiperbară, tratament post-covid

Terapia hiperbară, tratament post-covid

by Antonia Mocanu
0 comment

În acest moment Deparamentul pentru Situatii de Urgență detine patru astfel de camere hiperbare mobile în toată țara. Numai că niciuna dintre ele nu este folosită pentru tratarea pacienților infectați cu Covid.  Terapia hiperbară are un rol major în tratarea și combaterea sechelelor inflamării plămânilor. Oxigenoterapia hiperbară este o formă de administrare a oxigenului. Elementul central este asigurarea aportului de oxigen până trece fenomenul inflamator. Iar specialiștii spun că în condițiile în care statisticile arată foarte clar că această terapie a avut rezultate foarte bune în cazul pacienților cu sechele post covid, ea poate fi aplicată încă de când pacientul ajunge pe secția de terapie intensivă cu aceleași rezultate eficiente.

Aici poate interveni statul român, prin Departamentul pentru Situații de Urgență care deține patru camere hiperbare mobile și care în acest moment nu sunt folosite. Ele pot fi transporate în orice spital din țară, și acolo se poate aplica terapie hiperbară la pacienți cu insuficiență respiratorie. Problema este însă că aceste camere hiperbare aflate în curtea DSU nu dispun și de medici specialiști care să aplice tratamentele necesare.

Când s-a întocmit caietul de sarcini pentru camerele hiperbare mobile achiziționate de DSU, în el s-a trecut instruirea celor care le vor opera pe linie tehnică, pentru partea medical, firma însă a cerut o sumă foarte mare pentru a pregăti 18 medici, în jur de sfert de milion de euro, la un curs de 2-3 săptămâni. Iar statul român nu a agreeat ideea și a apelat în urma cu doi ani la marina italiană. Aceștia au fost de acord să ofere sprijin însă din cauza pandemiei care a lovit puternic Italia nici acest parteneriat nu s-a mai concretizat. Astfel că în acest moment, cele patru camere hiperbare mobile stau degeaba în garajele inspectoratelor pentru situatii de urgență din țară.  

Sursa foto: https://www.doctorulzilei.ro

related posts

Leave a Comment