Home Actualitate S-a sfințit apa de Bobotează

S-a sfințit apa de Bobotează

by Antonia Mocanu
0 comment

Imaginea celebră cu arhiepiscopul Tomisului ÎPS Teodosie care sfințește apa de Bobotează urcat pe o cisternă de 25 de tone s-a repetat și marți la Constanța. Ierarhul Dobrogei a fost urcat și coborât pe mastodontul de metal de mai mulți diaconi. Agheasma mare se sfinţeşte doar de două ori pe an: în Ajunul Bobotezei şi de Bobotează, pe 6 ianuarie.  A fost o slujbă lungă care a început la 5 dimineața, iar pe la ora 9 oboseala își spunea deja cuvântul. Arhiepiscopul Tomisului ÎPS Teodosie, a ținut să sfințească apa din două cisterne care însumează 50 de tone.

Apa a fost adusă cu cisterna de la Regia Județeană de Apă. Zeci de tone de apă au fost descărcate în budanele de lemn special aduse pentru această sărbătoare. Arhiepiscopia Tomisului a pregătit 100 de tone de aghiasmă pentru enoriașii care vor participa la slujba de Bobotează. Mare parte este îmbuteliată în sticle, iar restul va fi disponibilă în butoaiele uriașe de lemn de câte 5 mii de litri fiecare.

Alături de soborul de preoți care a oficiat liturghia, zeci de credincioși au ținut să fie prezenți și ei la slujbă. De cum s-a terminat slujba cei mai nerăbdători au și dat fuga la butoaiele cu apă sfințită. Au venit pregătiți de acasă cu sticlele ori bidoanele de plastic, iar cei care nu au avut au primit din partea Arhiepiscopiei.

Agheasma mare se sfinţeşte doar de două ori pe an: în Ajunul Bobotezei şi de Bobotează, pe 6 ianuarie. Agheasma mare are dublă sfinţire, iar enoriașii cred că puterea ei este deosebită, întrucât se invocă Duhul Sfânt de două ori, întreit. În 6 ianuarie preoții și credincioșii vor pleca în procesiune pe faleza din fața Cazinoului, până în Portul turistic Tomis, acolo unde, va avea loc slujba de sfintire a apelor. Conform tradiției, înalt prea sfințitul Teodosie va arunca în apa mării trei cruci. Acestea vor fi recuperate de tinerii curajoși care vor sfida temperaturile scăzute.

related posts

Leave a Comment