Home Actualitate Perioadă grea pentru pomicultorii dobrogeni

Perioadă grea pentru pomicultorii dobrogeni

by Antonia Mocanu
0 comment

Se anunță vremuri grele pentru pomicultorii din Dobrogea. Livezile de caiși și piersici au fost grav afectate de fluctuațiile de temeperatură din luna martie. Au fost diferențe chiar și de 30 de grade, ceea ce a dus la îngheț. Iar pierderile provocate de acest fenomen în unele livezi sunt și de 80 la sută.  

Lunile februarie și martie s-au dovedit a fi de departe cele mai capricioase.  După ce în februarie s-au înregistrat chiar și 17-18 grade celsius, martie a venit cu valori negative, de sub zero grade. Ceea ce evident a avut un rezultat nefast asupra livezilor din Dobrogea. În unele zone producătorii de fructe, ale căror livezi au fost grav afectate, nu vor mai avea recoltă.

Practic proprietarii acestor livezi nu mai pot miza pe recolte în acest an. Unii le-au scos și au plantat legume în speranța că vor mai reuși să recupereze din pierderi. Alții au încercat diverse tratamente. Inclusiv pentru îngheț. Însă experiența anilor trecuți a arătat faptul că acestea trebuie aplicate înainte de înflorire ca să poată avea randamentul dorit. Cea mai la îndemână soluție însă pentru cei mai mulți a fost fumul. Au dat foc la baloții de paie în speranța că vor mai reuși să crească temperatura cu un grad, două.

Dată fiind situatația creaată, pomicultorii din Dobrogea se gândesc să ceară despăgubiri pentru pierderile suferite. Va fi însă un proces de durată, astfel că până atunci vor trebui să se descurce așa cum pot.  

related posts

Leave a Comment