Home Actualitate Pași importanți pentru Cazino

Pași importanți pentru Cazino

by Antonia Mocanu
0 comment

2021 vine pentru Cazinoul din Constanța cu un stadiu avansat al lucrărilor. Pe zi ce trece, edificiul constănțean își recapătă strălucirea de altă dată, iar echipele de muncitori lucrează la foc continuu sub atenta supraveghere a arhitectului Radu Cornescu, care este prezent zilnic pe șantier. Despre semnificația ornamentelor exterioare aflăm următoarele:

„La exterior, în afară de turnuri, majoritatea ornamentelor au fost ori recondiționate ori înlocuite, în funcție de starea în care se găseau. Expresia exterioară a Cazinoului din Constanța relevă ordinea spațială interioară, atât prin compoziția volumelor, cât și prin traforarea fațadelor cu șiruri de arcaturi, cu ferestre, două dintre ele uriașe, dominante. Una în formă de potcoavă turtită recurbată, aflată pe fațada principală dinspre oraș (fereastra-scoică), cea care ne prezintă marea sală a Cazinoului, cealaltă – pusă pe verticală cu un arc semicircular, așezat în axul fațadei laterale dinspre port, ce luminează scara monumentală ce duce la Sala de Spectacole.  De asemenea, fațadele sunt ornamentate echilibrat și scot în evidență plasticitatea sculpturală a formelor: arcele ce unesc coloanele; inserțiile de pe fațade sunt ornamente cu motive florale ori cu motive simbolice inspirate din fauna marină – scoici, delfini sau chiar din mitologie – un fel de himere marine. Este prezentă și tehnică marină – prove de corăbii, catarge, globuri terestre cu cercuri de sextant“, a explicat Radu Cornescu.

Mai aflăm faptul că majoritatea acestor inserții în stil Art Nouveau erau degradate, crăpate sau descompletate, astfel că specialiștii constructorului au luat mulaje de pe ornamentele neafectate și apoi au creat replici. Arhitectul Radu Cornescu, mai menționează faptul că ornamentele au fost fixate în locul celor degradate, folosindu-se ancore din fibră de sticlă, încastrate adânc în pereții de fațadă, iar odată montate, au fost finisate și vopsite cu materiale speciale, care să reziste la acțiunea distructivă a mediului salin. Totodată, în paralel cu restaurarea ornamentelor de pe fațade, se lucrează și la cele din interior, pe masură ce se termină lucrările de reamenajare a spațiilor interioare.

related posts

Leave a Comment