Home Actualitate Parcometre cu plată contactless și alimentate cu energie solară la Constanța

Parcometre cu plată contactless și alimentate cu energie solară la Constanța

by PĂUN IONELIA
0 comment

31 de automate electronice vor facilita plata parcării pentru persoanele mai puțin familiarizate cu aplicația „Constanța parking” sau plata prin sms. Noile sisteme de plată a parcărilor publice au fost montate și puse în funcțiune în zonele 0, 1 și 2 din municipiul Constanța.

Echipamentele răspund nevoii de mobilitate a locuitorilor și turiștilor și sunt situate în următoarele locații:

Zona 0– Municipiul Constanța: 7 pe bulevardul Tomis, în zonele Farmacia Minifarm, SPIT Constanța, Banca BRD, Poșta Mare, Primărie, Sala Sporturilor, Lupoaică, 2 pe strada Traian în zonele Curtea de Apel Constanța și Tribunal/Judecătorie Constanța, 1 pe strada Termele Romane, 2 în Portul Turistic Tomis. Parcometrul demo situat pe strada Sarmisegetuza a fost mutat în zona Steaguri și permite plata parcării numai cu monede și card bancar contactless. De asemenea, întrucât în parcarea de la Poarta 1 va fi organizarea de șantier pentru proiectul „Reamenajarea integrată a zonei pietonale din centrul istoric al municipiului Constanța – etapa II”, parcometrele din această zonă vor fi relocate în stațiunea Mamaia.

Zona 1– Municipiul Constanța: 2 pe bulevardul I.C. Brătianu în zona ICIL- ING Bank și Complex, 1 pe Șoseaua Mangaliei- Gara CFR, 2 pe strada Griviței- zonele Facultatea de Stomatologie și Biserica Adormirea Maicii Domnului – Tomis Mall, 1 pe strada Ștefan Mihăileanu în zona Piața Griviței, 1 în zona Capitol, 3 pe strada Mircea cel Bătrân în zonele Universității Maritime din Constanța, Parc Tomis II- Complex și Parc Tomis II- Mega Image, 2 în zona Tomis III în incinta Pieței și parcarea Alfa Beta, 1 pe strada Suceava în zona Brotăcei- Complex- Mega Image.

Zona 2– Municipiul Constanța: pe strada Mircea Cel Bătrân în zona Faleza Esplanada, pe strada Unirii în zona Complex – Mega Image, pe bulevardul Regina Elisabeta în zona Cazino / Acvariu,  pe strada Traian – Parcare zona BCR – Gară, pe strada I.L. Caragiale în zona Casa de Cultură, Parcul Tabăcărie  în parcarea din zona Bazin Înot / Biserica Sf. Mina.

Echipamentele prezintă o serie de avantaje pentru cetățeni. Acestea permit plata parcării în mod direct, fiind acceptate mai multe modalități de plată: bancnote, monede și card bancar contactless. În situația apariției unei defecțiuni la o modalitate de plată, celelalte modalități funcționează în parametri normali, fără a bloca sistemul. Configurarea modalității de plată a parcometrelor se realizează după numărul de înmatriculare. Este bine de știut că automatele nu dau rest.

Automatelele electronice de plată a parcarii funcționează în regim autonom, cu energie solară, acumulatorii reîncărcabili permit funcționarea independentă 24 de ore din 24. 4 dintre parcometrele instalate în municipiul Constanța sunt prevăzute cu modul de detecție a gradului de poluare.

Vă reamintim faptul că plata parcării în municipiul Constanța este reglementată conform HCL nr. 123/2021. Tarifele aplicate la parcometre sunt următoarele :

Zona 0 – tarifare non-stop, 4 lei/h, prima oră 2 lei (conține primele 30 de minute gratuite), 2 ore – 6 lei, 3 ore -10 lei.

Zona 1 – tarifare non-stop, 3 lei/h, prima oră 1,5 lei (conține primele 30 de minute gratuite), 2 ore – 4,5 lei, 3 ore – 7,5 lei.

Zona 2 – tarifare non-stop, 1 leu/h, prima oră 0.5 lei (conține primele 30 de minute gratuite), 2 ore – 1,5 lei, 3 ore – 2,5 lei / 1 zi ( 24 ore ) – 20 lei / 7 zile -100 lei.

Parcometrele pentru stațiunea Mamaia urmează să fie montate și puse în funcțiune până cel târziu la sfârșitul lunii aprilie, pentru a putea fi utilizate începând cu 01 mai 2022, data de începere a sezonului estival.

related posts

Leave a Comment