Home Actualitate „Jurnalismul fără teamă sau favoruri”│ 3 Mai │ Ziua Internațională a Presei Libere

„Jurnalismul fără teamă sau favoruri”│ 3 Mai │ Ziua Internațională a Presei Libere

by Antonia Mocanu
0 comment

27 de ani. Atâția ani se sărbătoresc astăzi de Ziua Internațională a Presei Libere, după ce în anul 1993, în decembrie a fost declarată zi mondială de către Adunarea Generală a ONU, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiuni a Conferinţei Generale a UNESCO în 1991.

Fiecarui an îi este destinată câte o temă, iar în acest an cea aleasă de către UNESCO este „Jurnalismul fără teamă sau favoruri” într-un peisaj mediatic din ce în ce mai complex.

În 1993, Organizația Națiunilor Unite a declarat marcarea acestei zile pentru a aduce în atenţia publică importanţa şi necesitatea respectării libertăţii de exprimare, ca o componentă fundamentală a drepturilor omului.

Din perspectivă etimologică „Expresia libertatea presei precedă într-o măsură substanțială apariția industriei moderne a presei scrise – un fenomen al sfârșitului anilor 1800 și începutul anilor 1900 – și pare să fi apărut pe la jumătatea secolului XVII in Marea Britanie de astăzi, referindu-se literalmente la dreptul general al oricărei persoane de a avea acces și de a face uz de o presă (dispozitiv fizic) fără intervenția cenzorilor și nu un privilegiu acordat branșei jurnalistice, care nu exista în acea perioadă. Această interpretare este considerată importantă de către cei care susțin că internetul servește astăzi același rol pentru societate și necesită aceeași protecție”, menționează wikipedia.

De asemenea, în condiţiile create de pandemia COVID-19, UNESCO recomandă ca marcarea Zilei mondiale a libertăţii presei la nivel naţional şi la nivel local, în întreaga lume, să se desfăşoare sub formă de dezbateri şi ateliere online.

related posts

Leave a Comment