Home Actualitate În acest weekend dăm ceasurile înainte cu o oră

În acest weekend dăm ceasurile înainte cu o oră

by Antonia Mocanu
0 comment

La sfârşitul acestei săptămâni, în noaptea de 27 spre 28 martie, ora 3:00 va deveni ora 4:00, ceea ce înseamnă că vom dormi mai puțin, iar organismul uman va resimţi din plin efectele, având în vedere că trecerea se va produce brusc.

Schimbarea orei, fie ea de vară sau de iarnă, are, de cele mai multe ori, repercusiuni asupra psihicului și sănătății populației care are nevoie de o anumită perioadă de acomodare.

Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic și odată cu el pot surveni și dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului.

Trecerea la ora de vară poate declanșa scăderea vigilenței și chiar oboseală accentuată.

Ba mai mult, unele studii au arătat că schimbarea fusului orar creşte incidenţa atacurilor de cord cu până la 20 la sută. De aceea, Parlamentul European dorea încă din anii trecuți ca statele membre să aleagă dacă vor rămâne permanent la ora de vară sau la ora de iarnă.

Cu toate acestea, întregul proces a fost amânat din cauza pandemiei de Covid-19 și va putea fi reluat abia în 2022. Până atunci, în noaptea de 27 spre 28 martie trebuie să dăm ceasurile cu o oră înainte.

related posts

Leave a Comment