Home Actualitate Exercițiu militar româno-polonez, în cadrul “Sea Shield 21”

Exercițiu militar româno-polonez, în cadrul “Sea Shield 21”

by Romanov Alex
0 comment

Una dintre secvențele terestre ale Exercițiului multinațional “Sea Shield 21”, organizat de Forțele Navale Române, se desfășoară în poligonul de la Capu Midia. Trei detașamente mobile de lansare rachete ale Forțelor Navale Române și o baterie de rachete de coastă a Forțelor Navale Poloneze acționează conjugat, pentru respingerea forțelor inamice din proximitatea litoralului.

Marinarii militari polonezi participă, pentru prima dată, la acest exercițiu, cu un sistem mobil de rachete sol-navă „Kongsberg”, iar prezența acestora în România reprezintă un bun prilej pentru marinarii militari români de a-și armoniza procedurile operaționale pentru lupta cu rachete de coastă împotriva navelor de suprafață.

Obiectivul principal al activităților de instruire româno-poloneze reprezintă asigurarea unui răspuns adecvat aliat pentru prevenirea, descurajarea și respingerea unor potențiale agresiuni pe flancul estic al NATO. Rachetiștii navali români și polonezi au ocupat poziții de lansare, în raionul terestru de pe litoral Sinoe – Vadu – Midia, unde au executat activități de recunoaștere, de verificare a stării căilor de comunicații și a terenului, precum și antrenamente de comunicații și de identificare ținte, de ambarcare-debarcare rachetă de exercițiu și de lansare rachete cu start fictiv asupra navelor de suprafață cu rachete de tip P21 și P22, care pot lovi ținte aflate la distanțe de 40 de mile marine de țărm, și cu rachete de tip Naval Strike Missile, cu bătaie maximă de până la 100 de mile marine.

Pe perioada dislocării în poligonul de la Capu Midia, rachetiștii navali români și polonezi și-au desfășurat activitatea, 24 de ore din 24, în condiții similare cu cele ale unei operații militare navale NATO de răspuns la o criză geopolitică în regiune, iar cadrul tactic a asigurat consolidarea interoperabilității unor forțe aliate.

sursa foto: Forțele Navale Române

related posts

Leave a Comment