Home Actualitate Exercițiu de simulare a inundațiilor în bazinul hidrografic Dobrogea – Litoral

Exercițiu de simulare a inundațiilor în bazinul hidrografic Dobrogea – Litoral

by Florentina Lup
0 comment

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral (A.B.A.D.L.) a organizat, timp de două zile, pe raza judeţelor Tulcea şi Constanţa, un exercițiu de simulare a producerii inundațiilor cu scopul de a verifica modul de funcţionare a fluxului informaţional hidrometorologic de avertizare și alarmare a populaţiei.

Localitățile Adamclisi, Hârșova și Seimeni din județul Constanța și localitățile Nufăru, Beștepe și Mahmudia din județul Tulcea au fost incluse în exercițiu.

A fost urmărit modul de desfășurare a fluxului informațional între instituții în timpul unor fenomene hidrometeorologice periculoase, care au constat în instituirea unui cod portocaliu de precipitaţii, cu cantităţi de până la 60 l/mp, în 3 ore, pe raza localităților cuprinse în acest scenariu.

La Constanța, Serviciul de Prognoză Bazinală, Hidrologie și Hidrogeologie din cadrul A.B.A.D.L. a monitorizat continuu situația pe cursurile de apă afectate, Urluia și fluviul Dunărea. Nu a fost necesară punerea în aplicare a măsurilor operative în ceea ce privește linia de apărare de la Dunăre (digurile de apărare de la Hârșova – Ciobanu și Seimenii Mici), iar cursul de apă Urluia ce traversează localitatea Adamclisi nu a ridicat probleme.

La Tulcea, a fost monitorizat permanent pârâul Beștepe care în general prezintă eroziuni ale talvegului pe sectoarele în pantă și duce la colmatarea secțiunii podețelor, precum și la inundarea terenurilor joase. De asemenea, nu a fost necesară punerea în aplicare a măsurilor operative pentru că nu au existat probleme în ceea ce privește digurile situate pe cursurile de apă Dunăre – Brațul Sf. Gheorghe, din localitățile Nufăru și Mahmudia, ce aparțin administrațiilor locale.

În cadrul acestui exercițiu, organizat la nivelul bazinului hidrologic Dobrogea – Litoral de Sistemele de Gospodărire a Apelor Constanța și Tulcea din cadrul A.B.A.D.L, au fost implicate: Centrul Meteorologic Regional Dobrogea, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Dobrogea” și „Delta”, Grupurile de Suport Tehnic din cadrul Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență Constanța și Tulcea și Comitetele Locale pentru Situații de Urgență aferente primăriilor menționate.

related posts

Leave a Comment