Home Actualitate Cum să vorbiți copiilor despre COVID-19

Cum să vorbiți copiilor despre COVID-19

by Florentina Lup
0 comment

Copiilor le poate fi greu să înțeleagă ce văd pe internet sau la televizor, sau ce aud de la alte persoane, astfel încât pot fi deosebit de vulnerabili în fața sentimentelor de anxietate, stres și tristețe. O discuție deschisă cu ei îi poate ajuta să înțeleagă situația, să o gestioneze și chiar să îi ajute pe ceilalți.

Jacob Hunt, specialist comunicare în cadrul UNICEF, a realizat un material ce cuprinde câteva sfaturi şi recomandări pentru părinţi:

,,Puneți întrebări deschise și ascultați

Începeți prin a-i îndemna pe copii să vorbească despre această problemă. Desenele, poveștile și alte activități vă pot ajuta să deschideți discuția. Aflați cât de mult știu deja și lăsați-i să conducă discuția. Cel mai important este să nu le minimizați și să nu le evitați îngrijorările.

Dacă sunt foarte mici și nu ştiu nimic despre pandemie, vorbiţi-le despre măsurile de igienă, fără a le induce temeri.

Fiți sinceri şi explicați adevărul într-un mod accesibil copilului

Utilizați un limbaj adecvat vârstei, urmăriți-le reacțiile și acordați atenție nivelului lor de anxietate. Dacă nu puteți răspunde unei întrebări, nu mergeți pe ghicite. Folosiți momentul ca pe o ocazie pentru a căuta răspunsurile împreună. Site-urile organizațiilor internaționale, precum UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății, sunt surse foarte bune de informații. Explicați că unele informații din mediul online nu sunt adevărate și că este mai bine să avem încredere în experți.

Faceți-i să se simtă în siguranță

Îi puteți ajuta pe copii să gestioneze stresul, oferindu-le oportunități de a se juca și relaxa, atunci când este posibil. Păstrați rutina și programul obișnuit, cât de mult posibil, mai ales înainte de culcare, sau contribuiți la crearea de noi obiceiuri într-un mediu nou.

Verificați dacă se confruntă cu stigmatizarea sau contribuie la stigmatizarea altora

Este important să vă asigurați că fiul sau fiica dumneavoastră nu se confruntă cu bullying și nici nu contribuie la bullying. Explicați-le că infecția cu coronavirus nu are nicio legătură cu felul cum arată cineva, de unde provine acea persoană sau ce limbă vorbește. Dacă li s-a vorbit urât sau au fost intimidați la școală, ar trebui să poată spune acest lucru liber unui adult în care au încredere.

Vorbiți-le despre exemple pozitive

Este important pentru copii să știe că oamenii se ajută reciproc, prin fapte bune și acte de generozitate. Povestiți-le despre personalul medical, oamenii de știință, tinerii și alte persoane care fac eforturi pentru a opri răspândirea bolii.

Acordați atenție modului în care încheiați discuția

Este important să știți că discuția nu le-a produs copiilor disconfort. Pe măsură ce conversația se încheie, încercați să le măsurați nivelul de anxietate, urmărindu-le limbajul corpului, tonul vocii și respirația. Reamintiți-le copiilor că pot sta oricând de vorbă cu dumneavoastră.”.

Sursa: unicef.org

related posts

Leave a Comment