Home Sănătate Vaccinul AstraZeneca, în așteptare

Vaccinul AstraZeneca, în așteptare

by Crina Matei
0 comment

O decizie cu privire la autorizarea celui de-al treilea vaccin împotriva Covid-19 în Uniunea Europeană ar putea fi luată la sfârşitul lunii ianuarie, potrivit Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA).

Astfel, compania farmaceutică britanică AstraZeneca, care a dezvoltat un vaccin în colaborare cu Universitatea Oxford, urmează să depună săptămâna viitoare cererea pentru o autorizare condiţionată de punere pe piața UE a vaccinului împotriva Covid-19, a precizat directorul executiv al EMA, Emer Cooke, într-o conferinţă susținută la Amsterdam.

Decizia privind recomandarea de autorizare a vaccinului ar putea fi luată la sfârşitul lunii ianuarie de către comisia pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA. Autorizarea este emisă de Comisia Europeană, care umează de obicei recomandările EMA.

Până acum, Comisia Europeană a autorizat condiționat pentru punere pe piața UE două vaccinuri: cel al Pfizer/BioNTech în 21 decembrie și cel al Moderna în 6 ianuarie.

Vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de Universitatea Oxford și AstraZeneca a fost autorizat în 30 decembrie în Marea Britanie – prima țară care a acordat autorizație de punere pe piață pentru acest produs.

Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca/Universitatea Oxford, numit AZD1222, se bazează pe un vector viral (un virus prezent la cimpanzei, inofensiv pentru oameni).

În studiile clinice de faza a treia derulate deja, vaccinul a avut o rată de eficacitate diferită în funcție de dozele folosite.

Astfel, într-una dintre variantele testate cu două doze – o jumătate de doză prima dată, apoi o doză întreagă după o lună -, rata de eficacitate a fost de 90%.

În schimb, în varianta cu două doze complete – a doua doză administrată tot la o lună după prima -, rata de eficacitate a vaccinuluia fost de doar 62%. Media eficacității în cele două regimuri de administrare a fost de 70%.

related posts

Leave a Comment