Home Actualitate Cozonacii la control! Ce nereguli au depistat comisarii ANPC la comercianții de cozonac și produse de patiserie

Cozonacii la control! Ce nereguli au depistat comisarii ANPC la comercianții de cozonac și produse de patiserie

by PĂUN IONELIA
0 comment

Atenție la produsele de panificație de pe masa de Paști. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a întreprins peste 90 de acțiuni de control la comercianții de cozonac și produse de patiserie. Cele mai cunoscute produse de pe masa de Paști au prezentat nereguli grave, în unele unități aflându-se pe rafturi inclusiv produse expirate. în total inspectorii ANPC au dat amenzi în valoare totală de aproximativ 570.000 de lei. 

Deși Sărbătorile ar trebui să fie un moment numai bun de fericire și relaxare, mulți români riscă să pice în capcanele producătorilor și să cumpere produse tradiționale expirate, ținute în condiții neigienizate corespunzător, fapt pentru care am putea ajunge în spital cu diverse afecțiuni. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) continuă, în această perioadă, supravegherea pieței, în contextul intesificării comercializării produselor preferate de români, în perioada premergătoare sărbătorilor pascale. Astfel, la nivelul întregii țări, conform tematicii specifice sezonului a început verificarea modului în care sunt comercializate produsele de patisserie, cozonaci, pască, prăjituri. Au fost întreprinse, 90 de acțiuni de control, în toată țara, aplicându-se, până în acest moment, amenzi contravenționale în valoare totală de 570.000 lei.

Dintre cele mai importante nereguli constatate de inspectorii ANPC reiese comercializarea unor produse depistate fără termene de valabilitate afișate pe etichetă, comercializarea unor produse cu data durabilității minimale depășită, folosirea, în procesul tehnologic de preparare, a unor tăvi și cuptoare neigienizate corespunzător și a unor ingrediente cu termen expirat, tilizarea unor cântare neverificate metrologic, comercializarea unor produse de cofetărie  fără elemente de informare-caracterizare, comercializarea unor produse de cofetărie preambalate, cu ambalaj deteriorate, depozitarea necorespunzătoare, pe paviment, a cutiilor cu produse, depozitarea produselor în recipiente improprii (crème în găleți de plastic, refolosite, tilizarea unor spații de depozitare neigienizate, lipsa informațiilor referitoare la alergeni, premixuri folosite sau data expirării de pe etichetă, nerespectarea condițiilor de păstrare pentru cozonac și pâine, existența, în spațiul de producție propriu-zis, a unor insecte (furnici, larve, fluturi). În plus, comisarii ANPC au decis închiderea temporară a 4 unităţi, până la remedierea deficienţelor şi au propus închiderea unei unităţi pentru cel mult 6 luni.

related posts

Leave a Comment