Home Actualitate Constanța și Odessa, orașe înfrățite

Constanța și Odessa, orașe înfrățite

by Antonia Mocanu
0 comment

A fost ședință festivă a a Consiliului local al municipiului Constanța în această săptămână. Prilejul s-a datorat atât vizitei delegaților din Odessa la malul mării, dar și a împlinirii a 30 de ani de la semnarea memorandumului de intenție privind cooperarea între cele două municipii. 

3 aprilie 1991 a fost ziua în care a fost semnat memorandumul de intenție privind cooperarea între orașele înfrățite Constanța și Odessa. Astăzi, la 30 de ani de la eveniment, delegația din Odessa, alături de autoritățile locale constănțene, au participat la o ședință festivă pentru a reînnoi acordul semnat în municipiul din Ucraina, dar și pentru a semna o declarație comună de către primarii celor două orașe privind continuarea și consolidarea relațiilor bilaterale dintre Constanța și Odesa.

Gennadiy Trukhanov, primarul municipiului Odessa: „Pentru noi toți este un eveniment semnificativ. Împreună lucrăm, împreună, în condiții dure din cauza pandemiei. Astăzi, mai mult ca niciodată avem nevoie să fim împreună. Doar împreună vom reuși. Ce se așteaptă oamenii de la noi, primarii? Oamenii doresc să trăiască într-un spațiu de pace și acest lucru trebuie asigurat de noi de autoritățile locale”.

Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța: „Am dorit să semnăm această declarație astăzi, în cadru festiv, cu participarea activă a consiliului local într-o ședință festivă a CLM pentru a transmite mesajul comun că este nevoie de sprijin activ și permament al consiliilor locale din Constanța și Odessa pentru împlinirea ajngajamentelor de astăzi. Vom pune în pactică aceste angajamente așa cum am precizat în declarație bazându-ne pe sprijinul consiliilor locale din Constanța și Odessa. Am semnat astăzi această declarație alături de Gennadiy Trukhanov pentru viitorul orașelor noastre și al relației dintre acestea. Un viitor pe care la Constanța îl vedem a fi unul european.”

Declarația semnată în cadrul festiv reprezintă o continuitate a acordului semnat acum 30 de ani, dar și noi proiecte atât în ceea ce privește Constanța, dar și Odessa.

Gennadiy Trukhanov, primarul municipiului Odessa: „Diplomația unește state și orașe. Semnarea acestui document simbolic este un lucru foarte serios și declarația va fi completată cu un plan de lucru ce va fi pus în aplicare în scurt timp. Inițiez o invitație primarilor cu care avem înfrățiri, la noi în Ucraina pentru a putea face schimb de experiență. Pentru noi acest lucru este foarte important, dar și pentru comunitate. Avem nevoie să cooperăm cu toții, împreună. Mă aștept să completăm declarația cu un plan concret de măsuri pentru dezvoltarea orașelor noastre”.

La finalul evenimentului primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac a primit mai multe daruri simbolice din partea autorităților străine, precum cartea de aur a Ucrainei, dar și o statuetă ce simbolizează distanța dintre Constanța și Odessa.    

related posts

Leave a Comment