Home Actualitate Bobotează în pandemie

Bobotează în pandemie

by Antonia Mocanu
0 comment

Doi frați salvamari din Mamaia au prins crucile aruncate de Arhiepiscopul Tomisului în mare, la Constanta. Mezinul e la a 5-a ispravă însă fratele cel mare a reușit pentru prima dată și a ieșit cu lacrimi în ochi pe cheul din Portul Tomis care a fost neîncăpător pentru constănțenii veniți la Bobotează. Au fost mii de oameni, mai ceva ca la Ziua Marinei, care au uitat de pandemie și s-au înghesuit la sticlele cu aghiasmă.

Apa sfințită a fost îmbuteliată în 120.00 de sticle care au fost așezate în Portul Tomis în forma crucii Sfântului Andrei, fiind păzite de jandarmi. Faptul că Bobotează a picat într-o zi lucrătoare, a făcut ca numărul constănțenilor adunați pe malul mării să fie mult mai mic față de anii precedenți. Chiar și așa, mii de oameni au asistat la Sfânta Liturghie.

Constănțenii, dar și turiștii veniți din țară, au ascultat slujba religioasă și s-au rugat împreună cu soborul de preoți.

Conform tradiției, Înaltpreasfințitul Teodosie a aruncat, în apa mării trei cruci, ce simbolizează Arătarea Sfintei Treimi la apa Iordanului. Cele trei cruci au fost recuperate de tinerii curajoși care au înfruntat frigul și apa rece. Printre ei, doi frați salvamari din stațiunea Mamaia.

Se spune că cel care prinde crucea şi o aduce la mal este binecuvântat în acel an în tot ceea ce face. În vechime, acesta se bucura de respectul întregii comunităţi, iar domnitorii îl recompensau cu diferite daruri.

Carele cu boi care transportă apa sfințită au plecat pe toate bulevardele Constanței pentru ca toți localnici să poată lua aghiasmă.

related posts

Leave a Comment