Home Actualitate Bilanțul verii 2020 din perspectiva salvamarilor

Bilanțul verii 2020 din perspectiva salvamarilor

by Antonia Mocanu
0 comment

Bilanț înfiorător pe litoral: de la începutul verii şi până în prezent, 26 de turişti şi-au pierdut viaţa înecaţi. Salvamarii au fost adevăraţi eroi salvând din valuri în ultima secundă alte zeci de persoane care au ignorat avertismentele. Recent marea a adus la mal trupul fără viață al turistului cautat în Venus cu elicoptere și salupe, însă chiar și așa unii turiști par să nu învețe nimic din tragediile altora .

Bogdan Ghimboașe este coordonatorul salvamarilor din Eforie, o stațiune în care numărul intervențiilor a crescut de la un an la altul.  Spune ca a fost sezon extrem de greu. Poate chiar cel mai greu an din experienţa lor, cu mult vânt și mare periculoasă. Și cu toate acestea, singurul turist care și-a pierdut viața la Eforie a fost un tânăr care a intrat în mare după terminarea programului salvamarilor, după o zi cu steag roșu.

Turiştii ignoră avertismentele salvamarilor şi se aruncă în valuri riscând să fie purtaţi în larg de curenţii puternici. Marea este periculoasă şi poate oricând să facă victime. De două ori pe oră salvamarii verifică starea plajelor .

Pe litoral încă mai sunt turişti, chiar dacă sezonul a trecut, iar vremea face ca marea să fie extrem de agitată. Cu toate acestea, oamenii nu vor să renunţe la o baie în valurile nervoase ale mării. Au fost zile când salvamarii au avut şi 60 de intervenţii pe zi. Iar Eforie Nord este  una din cele mai grele statiuni. Pe plaja de lângă portul de yachturi, se-ntamplă zeci de tragedii în fiecare an. O femeie cu un copil în brațe au fost la un pas să se înece chiar sub ochii turiștilor. Viteza de reacție însă a salvamarilor a făcut ca totul să se termine cu bine.

Este o perioadă extrem de periculoasă, pe litoral. Marea este agitată și face victime aproape în fiecare săptămână. Ultima victimă a fost un turist din Călărași, de 40 de ani care s-a înecat la Venus.  După câteva ore  trupul lui a fost scos de mare la mal.

related posts

Leave a Comment