Home Actualitate Adeverință electronică pentru libera circulație

Adeverință electronică pentru libera circulație

by Antonia Mocanu
0 comment

Comisia Europeană vine zilele acestea cu o veste bună. Aceasta a propus recent crearea unei adeverințe electronice verzi pentru a facilita libera circulație, în condiții de siguranță în interiorul Uniunii Europene. Acesta va fi disponibilă gratuit, în format digital sau pe suport de hârtie. Adeverința electronică verde va acoperi trei tipuri de adeverințe – adeverințele de vaccinare, adeverințele privind testarea pentru SARS-CoV-2 (prin teste RT-PCR sau teste antigenice rapide) și adeverințele pentru persoanele care s-au vindecat de COVID-19.

Toți cetățenii, fie că au fost sau nu vaccinați, ar trebui să beneficieze de o adeverință electronică verde atunci când călătoresc în Uniune Europeană. Pentru a preveni discriminarea persoanelor care nu sunt vaccinate, Comisia propune crearea nu numai a unei adeverințe de vaccinare interoperabile, ci și a unor adeverințe de testare pentru COVID-19 și a unor adeverințe pentru persoanele care s-au vindecat de COVID-19. De asemenea, Comisia Europeană va institui un portal și va sprijini statele membre să dezvolte programe informatice pe care autoritățile să le poată utiliza pentru a verifica toate semnăturile de pe adeverințe în întreaga Uniunii Europene.

Sistemul de adeverințe electronice verzi este o măsură temporară. Aceasta fiind suspendată de îndată ce Organizația Mondială a Sănătății va declara sfârșitul urgenței la nivel internațional în domeniul sănătății cauzate de COVID-19. De asemenea, pentru a fi gata înainte de începutul verii, această propunere trebuie să fie adoptată rapid de Parlamentul European și de Consiliu.

related posts

Leave a Comment