Home Actualitate 15 mai: Stare de alertă

15 mai: Stare de alertă

by Antonia Mocanu
0 comment

Starea de urgență neprelungită, ieșiri fără declarație, instituirea stării de alertă, măști obligatorii, măsuri de relaxare în etape anunțate din două în două săptămâni, deschiderea saloanelor de coafură, a cabinetelor stomatologice, a muzeelor, deplasări doar în interiorul localității și întâlniri între grupuri de persoane nu mai mari de 3 persoane. În aceste rânduri pot fi sintetizate măsurile pe care șeful statului le-a anunțat recent.

„Starea de urgență nu va fi prelungită. Nu voi emite un nou decret. În acest fel, data de 14 mai este ultima zi în care mai avem stare de urgență. Începând din 15 mai, vom intra într-o așa numită stare de alertă. Starea de alertă este prevăzută de legislația specifică. Această reglementează situația în cazul unei epidemii, cum este și cea în care ne aflăm acum. Situația nu s-a îmbunătățit încă. Nu vreau să apară impresia că a trecut epidemia. Epidemia nu a trecut. Nu putem spune că boala a trecut, dar trebuie să mergem mai departe. Îmi doresc să controlăm bine această perioada” a declarat Klaus Iohannis, președintele României.

Președintele României a mai anunțat faptul că așa-numita relaxare se va face pas cu pas. Astfel că noi decizii vor fi anunțate din două în două săptămâni, următorul calup de măsuri de relaxare venind la începutul lunii iunie.

 „Mulți se întreabă și mă întreabă ce se întâmplă mai departe. Așa numită relaxare se va face pas cu pas. De regulă cam de două săptămâni. Următorul calup de relaxare va fi la începutul lunii iunie și așa mai departe. Acum, din 15 mai vom avea la dispoziție saloanele de coafură, frizerie. De asemenea, se vor redeschide cabinetele stomatologice. Se deschid și muzeele, dar doar în condiții speciale. După 15 mai putem să ne mișcăm în interiorul localității, unde este nevoie. Dar nu este bine să exagerăm. Nu va mai fi nevoie să declarăm în prealabil unde mergem”, a menționat Klaus Iohannis, președintele României.

Printre anunțurile făcute de către șeful statului se mai numără faptul că sportivii de performanță vor putea să înceapă cantonamentele, dar numai în condiții speciale.

„O altă măsură se referă la faptul că deplasările în afara localității de reședință sunt restricționate, însă există și excepții pentru cei care pleacă în interes de serviciu sau pentru probleme de sănătate. De asemenea, rămâne valabilă restricția potrivit căreia sunt interzise întâlnirile cu mai mult de trei persoane”, a declarat șeful statului.

Așadar un nou set de măsuri de relaxare va fi așteptat la începutului lunii iunie, atunci când treptat și în etape vor fi ridicate și alte restricții, acest lucru fiind determinat și de situația în ceea ce privește COVID-19 din țară.

related posts

Leave a Comment