Home Social Caravană de conștientizare, informare și implicare a autorităților în procesul de dezinstituționalizare

Caravană de conștientizare, informare și implicare a autorităților în procesul de dezinstituționalizare

by Romanov Alex
0 comment

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța implementează cea de-a treia etapă a proiectului “Dizabilitatea nu este o barieră“, o caravană ce are drept scop informarea, conștientizarea și implicarea autorităților locale în procesul de dezinstituționalizare a persoanelor adulte cu dizabilități prin dezvoltarea de servicii alternative, precum Locuințele Protejate și Centrele de zi de recuperare.

 În acest context, echipa Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța a continuat întâlnirile cu reprezentanții primăriilor, școlilor, Poliției și toate persoanele cu putere de decizie la nivelul unităților administrativ teritoriale din Independența și Dumbrăveni, care vor beneficia de Centrele de zi de recuperare ce se vor înființa în localitățile învecinate, Chirnogeni și Topraisar, alături de opt Locuințe Protejate.

Scopul acestor caravane este acela de a aduce la cunoștința populației detalii referitoare la tot ceea ce înseamnă procesul de dezinstituționalizare dar și la beneficiile înființării de noi centre de zi de terapie destinate persoanelor cu dizabilități pentru membrii comunităților.

 “Reformăm tot ceea ce înseamnă sistem de protecție socială în sensul în care se închid centrele de plasament de mare capacitate destinate copiilor iar centrele pentru persoane cu dizabilități vor avea o capacitate redusă până la 50 de locuri.. Această reformă este susținută prin două tipuri de finanțări: pe copii este vorba despre o finanțare pe Programul Operațional Regional, iar pentru persoanele cu dizabilități vorbim despre Programul de Interes Național, fonduri guvernamentale adică“, declară MARIN RISTEA, expert conștientizare și facilitare comunitară

În ceea ce privește obiectivul proiectului “Dizabilitatea nu este o barieră“ ce vizează caravanele de informare legate de crearea serviciilor alternative de îngrijire a persoanelor adulte cu dizabilități prin înființarea locuințelor protejate și a centrelor de zi de recuperare, factorii de decizie din localitățile Independența și Dumbrăveni (primar, preot, poliție, profesori, educatori, asistenți sociali etc.) au fost informați cu privire la beneficiile extinderii serviciilor de terapie gratuite de care persoanele cu dizabilități din aceste comunități pot beneficia.

Astfel, persoanele cu dizabilități din Independența și Dumbrăveni nu vor mai fi nevoite să străbată cei peste 70 de kilometri până la Constanța pentru a beneficia de tratament. Se pot adresa centrelor de zi de recuperare din Chirnogeni sau Topraisar, localități aflate la distanțe cuprinse între 17 și cel mult 40 de kilometri.

Comunitatea beneficiază și de faptul că se vor crea noi locuri de muncă (posturi de infrimer pentru Locuințele Protejate și alte posturi diferite pentru Centrele de zi).

La Chirnogeni a început deja construcția a patru Locuințe Protejate cu o capacitate de 10 locuri fiecare iar lucrările sunt avansate. Cel mai probabil vor fi gata în primăvara anului viitor. Locuințele sunt destinate celor 40 de beneficiari ai Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică, Corp B, Techirghiol, selectați în urma evaluărilor specialiștilor DGASPC Constanța. Beneficiarii se vor bucura de mult mai multă atenție și de condiții similare celor de acasă, din orice familie.

De asemenea, o clădire este în curs de reabilitare. Va fi modernizată și dotată cu tot ceea ce este necesar pentru un Centru de Zi cu o capacitate de 30 de locuri destinat atât beneficiarilor din sistemul nostru de protecție, cât și tuturor persoanelor cu dizabilități din Chirnogeni și localitățile învecinate. 

Pe lângă Locuințele Protejate și centrele de zi din Chirnogeni și Topraisar, serviciile se vor extinde și în localitățile Nicolae Bălcescu, Băneasa și Negru Vodă.

Centrele de Zi vor avea foișoare pentru socializare și organizarea unor evenimente pentru beneficiarii Locuințelor Protejate și pentru comunitate deopotrivă.

În Locuințele Protejate, beneficiarii trăiesc într-un mediu cât mai apropiat de cel familial, sunt integrați în comunitate și învață deprinderile de viață independentă. Își gătesc, își aranjează singuri masa, își fac curat, au grijă de casă și de grădină, desfășoară toate activitățile dintr-o gospodărie obișnuită supravegheați, bineînțeles, de colegii noștri.

În total, valoarea proiectelor implementate de DGASPC Constanța în ceea ce privește procesul de dezinstituționalizare a persoanelor adulte cu dizabilități prin reducerea capacității centrelor mari și dezvoltarea serviciilor alternative de îngrijire depășește 26 de milioane de lei, din care peste 13,6 milioane de lei reprezintă cofinanțarea susținută de Consiliul Județean Constanța.

sursa foto: DGASPC Constanța

related posts

Leave a Comment