Home Actualitate Premiere chirurgicale la Constanţa

Premiere chirurgicale la Constanţa

by Florentina Lup
0 comment

O echipă complexă de medici de la Spitalul Clinic Județean de Urgență ,,Sf. Apostol Andrei”, coordonată de ş.l. dr. Răzvan Popescu, a efectuat mai multe intervenții chirurgicale laparoscopice, minim invazive, utilizând o tehnologie modernă, de ultimă generație pusă la dispoziție de o firmă de renume din domeniul medical.

Intervențiile au fost efectuate cu un sistem de imagine ultraperformant – LED 4K Rubina, ce a permis realizarea chirurgiei laparoscopice cu asocierea imaginilor de fluorescență în infraroșu, prin injectarea unei substanțe speciale numită ,,verde de indocianină” (ICG- indocyanin green).

Chirurgia realizată în spectrul infraroșu oferă o imagine augmentată în timp real, capabilă să evidențieze detalii de o mare valoare intraoperatorie precum vizualizarea vascularizației și microperfuziei tisulare, folosită în chirurgia tubului digestive, pentru a evalua gradul de perfuzie și calitatea anastomozelor, ceea ce permite reducerea riscului de fistule postoperatorii, o complicație de temut, în special în chirurgia colo-rectală.

De asemenea, noua tehnologie  poate fi utilizată în chirurgia hepato-biliară prin evidențierea căilor biliare pentru colecistectomii cu grad ridicat de dificultate și a parenchimului hepatic în caz de rezecții, identificarea ganglionului santinelă în chirurgia oncologică digestivă, precum și a ureterelor și a vaselor pelvine în chirurgia onco-ginecologică.

,,Acest gen de intervenții se realizează doar în câteva centre de referință din țară impunând o dotare adecvată și echipe chirurgicale antrenate, cu experință în chirurgia laparoscopică avansată, având beneficii reale pentru pacienți. Calitatea imaginii crește atât siguranța actului medical cât și performanța acestuia.”, a declarat ş.l. dr. Răzvan Popescu, coordonatorul echipei medicale.

Cu noua tehnologie, au fost rezolvate două cazuri de cancer colo-rectal la care s-au efectuat rezecții recto-sigmoidiene cu excizie totală de mezorect și anastomoză colo-rectală distală folosind tehnica fluorescenței ICG. În ambele situaţii evoluția postoperatorie a fost favorabilă, iar pacienții au fost externați în mai puțin de o săptămână de la efectuarea intervenției, timpul de spitalizare fiind redus cu câteva zile.

Cel de-al treilea caz, este cel al unei paciente cu istoric oncologic, diagnosticată cu o formațiune tumorală pelvină de mici dimensiuni, situată periureteral. La realizarea acestei intervenții a participat și conf. univ. dr. Felix Voinea, șef secție Clinică Urologie. Recuperarea pacientei a fost extrem de rapidă, iar timpul de spitalizare a fost redus semnificativ, la doar 3 zile.

related posts

Leave a Comment